Header_Nieuwsbrief_NK_2020-2_144dpi
Nieuwsbrief nr. 30, 5 augustus 2020

In dit magazine

Voorwoord: Nieuwe Kanten

Highlights
Vijf drugs die zijn begonnen als medicijn: over wondermiddelen, overlopers en 'double agents'
Eens een crimineel, altijd een crimineel? Project "De Reden" doorbreekt stigma's
Online module ‘Naast jou’ voor partners, ouders en kinderen van verslaafden: minder voor de ander en meer voor jezelf leren leven
Coronacrisis en middelengebruik: crisis kan sluimerende problemen snel vergroten
"Poolse mensen helpen we niet": hulp voor vergeten groep arbeiders
De POH-verslavingszorg in de praktijk

Terugblik tweede kwartaal 2020
Kort nieuws tweede kwartaal 2020
Cijfers tweede kwartaal 2020

Voorwoord: Nieuwe Kanten

Voorwoord: Nieuwe Kanten
Bij Novadic-Kentron werken we aan Nieuwe Kansen. Maar dit jaar leren we ook heel veel Nieuwe Kanten kennen. Velen van ons dachten in maart nog dat de zomer – die toen nog ver weg leek – wel weer als vanouds zou zijn. Vol reizen, festivals en zomerfeesten met familie en vrienden. Maar corona speelt nog steeds een grote rol in ons leven en in plaats van het oude normaal, leven we nu in het nieuwe normaal. We hebben nog geen volledige vrijheid in hoe we werken, met wie we op welke manier omgaan en hoe we onze vrije tijd doorbrengen. Alles wat we doen, is nog omgeven met mitsen en maren.

Meer lezen

Vijf drugs die zijn begonnen als medicijn: over wondermiddelen, overlopers en 'double agents'

Vijf drugs die zijn begonnen als medicijn
Het is niet zo heel raar dat veel genotmiddelen ooit zijn begonnen als medicijn. Het woord ‘drug’ kan in het Engels zelfs gewoon ‘medicijn’ betekenen. Medicijnen zijn per definitie bedoeld om invloed te hebben op je lichaam of je hersenen. Soms om genezing te bevorderen, zoals ontstekingsremmers of antibiotica, soms om je te verdoven of je beter te laten voelen. Met name die laatste groep middelen maken makkelijk de overstap van medicijn naar genotmiddel. Maar andersom komt het ook voor, zoals cannabis, dat ook medicinaal wordt ingezet tegen spierkramp, misselijkheid of zenuwpijn. In dit artikel vijf bekende en minder bekende genotmiddelen die ooit begonnen als medicijn. Wist u bijvoorbeeld dat tabak vroeger werd gezien als geneesmiddel tegen nota bene… kanker?

Meer lezen

Eens een cri­mi­neel, al­tijd een cri­mi­neel? Project "De Reden" doorbreekt stigma's

Eens een cri­mi­neel, al­tijd een cri­mi­neel?
Het inzetten van ervaringswerkers bij het herstelproces van cliënten is stevig verankerd in het hulpaanbod van Novadic-Kentron. Maar tot vorig jaar gebeurde dit nog niet binnen de Verslavingsreclassering (VR). Dat veranderde in 2019 in de regio Breda met de pilot “De Reden”: een project waarbij ervaringswerkers samen met reclasseringswerkers cliënten begeleiden. Een bijzondere naam, die volgens projectleider John Remmers gekozen is omdat “achter elke keuze om te veranderen en op zoek te gaan naar Nieuwe Kansen een reden zit.” Inmiddels heeft De Reden zijn meerwaarde bewezen. De pilot is positief geëvalueerd en het project wordt Brabantbreed binnen heel NK uitgerold.

Meer lezen

Online module ‘Naast jou’ voor partners, ouders en kinderen van verslaafden: minder voor de ander en meer voor jezelf leren leven

Online module ‘Naast jou’ voor partners, ouders en kinderen van verslaafden
Als je een partner, ouder of kind hebt met problemen door misbruik of verslaving, komt ook je eigen leven steeds meer in de greep van het gebruik. Ilke van der Sangen, consulent bij Advies & Informatie, spreekt elke week naasten die de wanhoop nabij zijn. Ilke: “Ze lopen voortdurend op eieren en proberen continu de ‘perfecte omstandigheden’ te creëren, zodat hun partner of kind niet nog meer gaat gebruiken. Ze worden bijna net zo geleefd door de verslaving als de verslaafde zelf.” NK biedt ook hulp aan naasten en breidt dit aanbod zelfs uit. Zo kunnen naasten sinds kort gratis de online module ‘Naast jou’ volgen. Deze wordt begeleid door een verslavingsconsulent van Advies & Informatie, zoals Ilke. Ilke vertelt ons over de problemen die naasten ervaren en hoe de module hen helpt om hun eigen leven te verbeteren.

Meer lezen

Coronacrisis en middelengebruik: crisis kan sluimerende problemen snel vergroten

Coronacrisis en middelengebruik
Veel van de maatregelen die werden genomen tegen de verdere verspreiding van corona hadden grote invloed op het gebruik (en misbruik) van alcohol en drugs. Het sluiten van de horeca en casino’s en het verbieden van grootschalige festivals waren natuurlijk maatregelen die direct van invloed waren op het gebruik. Maar ook de richtlijnen om anderhalve meter afstand te bewaren, zoveel mogelijk thuis te blijven en drukte te vermijden, hadden een direct of indirect effect. Wat die effecten waren, was moeilijk te voorspellen: deze situatie was uniek. Er waren minder gelegenheden om te drinken of drugs te gebruiken, maar anderzijds kan middelengebruik ook een rol gaan spelen bij het dempen van negatieve emoties en het verdrijven van verveling. Hoe heeft dit uitgepakt? Onze preventiewerkers vertellen over hun bevindingen.

Meer lezen

“Poolse mensen helpen we niet”: hulp voor vergeten groep arbeiders

“Poolse mensen helpen we niet”
Het kan Rob Voermans, outreachend preventiewerker bij NK, nog steeds verrassen: hoe weinig respect en waardering we hebben voor arbeiders uit Midden- en Oost-Europese landen. Heel veel arbeiders uit onder meer Polen doen hier werk waarvoor we in Nederland zelf niet genoeg arbeidskrachten kunnen vinden. In slachterijen, in de bouw, in de schoonmaakbranche of op het land. Velen van hen werken hier al tien tot vijftien jaar. Maar als ze in de problemen komen, kunnen ze bijna nergens terecht. Ze raken verstrikt in het ingewikkelde net van regeltjes en richtlijnen en de taalbarrière blijkt een onoverkomelijk probleem te zijn. Dus veel hulpinstanties zeggen dan: “Sorry, maar Poolse mensen helpen we niet.”

Meer lezen

De POH-verslavingszorg in de praktijk

De POH-verslavingszorg in de praktijk
Voor mensen die problemen hebben door middelengebruik maar die hun leven nog goed op orde hebben, is de stap naar de verslavingszorg soms wat te groot. Daarom is het goed om te weten dat zij vaak ook terecht kunnen bij de praktijkondersteuner verslavingszorg van de huisarts. De huisarts wordt in zijn of haar werk ondersteund door verschillende praktijkondersteuners, ook wel praktijkondersteuners huisarts genoemd (POH's). De verschillende POH’s ondersteunen vanuit hun eigen aandachtsgebied de huisarts. Zo kennen we de POH-GGZ, de POH-somatiek (die patiënten begeleidt bij chronische klachten zoals hoge bloeddruk, astma of diabetes), de POH-ouderenzorg en de POH-jeugd. Novadic-Kentron heeft vele verslavingsconsulenten die als POH-verslavingszorg actief zijn in de Brabantse huisartsenpraktijk. Zij begeleiden patiënten die bijvoorbeeld willen stoppen of minderen met alcohol, die hun medicijngebruik willen afbouwen of hun game/gokgedrag willen onderzoeken. Ook worden partners of ouders meegenomen in de behandeling, of krijgen zij apart ondersteuning als dat nodig is.

Meer lezen

Kort nieuws tweede kwartaal 2020

Kort nieuws tweede kwartaal 2020
Afgelopen jaren vond u in onze nieuwsbrief elk kwartaal een overzicht van de verschillende gebieden binnen onze zorg. Om u sneller te voorzien van de meest interessante informatie, selecteren we voortaan alleen de meest opvallende ontwikkelingen in één kort overzicht. Hieronder leest u meer over:
  • steeds vaker 2C-B bij testservice NK;
  • verslavingsreclassering gaat Ruma-marker inzetten voor urinecontroles;
  • coronacrisis geeft boost aan NK digitaal;
  • verhuizing jeugdkliniek;
  • Forensische verslavingszorg presenteert zich aan netwerkpartners.
Meer lezen

Cijfers tweede kwartaal 2020

Cijfers tweede kwartaal 2020
In dit artikel vindt u de belangrijkste cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2020: u vindt hier cijfers over de totale instroom van cliënten en specifiek over jongeren. U vindt er informatie over het aandeel klinische behandeling, verschillende leeftijdscategorieën en primaire problematiek. Ook vindt u in dit artikel cijfers over onze herstelondersteunende zorg en ons personeelsbestand in het tweede kwartaal van 2020.

Meer lezen
facebook twitter linkedin