Header_Nieuwsbrief_NK_2020-3
Nieuwsbrief nr. 34, 27 juli 2021

Voorwoord: loslaten

Je staat bij je voordeur en kijkt het lege huis in. De verhuiswagen start de motor al. Al je persoonlijke spullen zitten in dozen, je bent klaar om te gaan. Je hebt lang naar deze dag uitgekeken. Een nieuw, lichter, groter huis wacht op je. Je hebt er zoveel zin in! Maar als je nog een keer achterom kijkt naar je oude plekje, word je ineens overvallen door weemoed. Twijfel misschien zelfs. Dit huis, met zijn rare hoeken, vochtige hal, veel te kleine badkamer… het was jouw thuis. Een paar tellen denk je: laat ik alles weer uitladen en doen alsof er niets gebeurd is.
fragile banner
festival jongeren feest publiek smal

Hoe hou ik mijn puber veilig nu de wereld weer open gaat?

"Ouders onderschatten vaak hun eigen invloed"
Veel ouders zullen hun hart vasthouden... Na meer dan een jaar lockdown staan onze pubers te springen om zich weer volledig in het uitgaansleven te storten. En wat als je kind dit jaar examen heeft gedaan, zich met achttien jaar al helemaal volwassen voelt, en staat te popelen om te gaan studeren? Daniëlle Ketelaars, preventiewerker bij NK, geeft advies.

Wanneer ben je echt hersteld van je verslaving?

“In terugkijken zit nooit de oplossing”
“Op een gegeven moment was ik dé drugsexpert van Nederland geworden. Ik was met mijn kop vaak op tv. Dat voelde destijds alsof ik mijn verleden echt was ontstegen. Maar de laatste jaren voelde het alsof ik een karikatuur van mezelf had gemaakt. Ik was een egootje geworden. Ik liep vast en moest weer terug naar mezelf.” Deze uitspraak van Charles Dorpmans geeft aan dat herstel eigenlijk nooit klaar is. Hij en Angela Aarts, beiden ervaringsdeskundigen maar vooral experts in herstelondersteunend werken, benadrukken het beiden: herstel is geen doel, herstel is een weg. En op die weg lopen we allemáál, of we nu verslavingsproblemen hebben, een andere psychische aandoening, of gewoon de “normale” ups-and-downs in het leven meemaken. Herstel is iets van iedereen, maar voor iedereen anders. En daarover praten levert prachtige inzichten op.
reis pad herstel
Een afbeelding van...

Middelengebruik in de jeugdzorg

“Straffen heeft geen zin, ga met het ‘waarom’ aan de slag”
Onder jongeren in jeugdzorginstellingen komt vaker middelengebruik voor dan bij thuiswonende jongeren. Hoe komt dat en hoe ga je hiermee om als jeugdhulpverlener? En wanneer roep je de hulp van de verslavingszorg in? We gingen in gesprek met Nathali van Hirtum en Renee Bisschop van Sterk Huis. Zij riepen de hulp in van Nieuwe Kansen Jeugd, de jeugdafdeling van Novadic-Kentron.
maaltijd alcohol

Wat doen alcohol en drugs met je spijsvertering?

Over dik worden, ondervoeding, vreetbuien en je eigen lichaam opeten

Weet jij welke middelen passen bij de volgende uitspraken? (A) Je wordt er dik van, maar je kunt tegelijkertijd toch ondervoed zijn! (B) Je krijgt er vreetbuien van. In combinatie met weinig bewegen, kan dit tot overgewicht leiden. (C) Je voelt niet meer dat je honger hebt, waardoor je je lichaam dwingt zichzelf ‘op te eten’.

Wil je de antwoorden weten en meer boeiende feiten lezen over wat genotmiddelen doen met je lijf? Lees dan vooral verder!

Reclasseren met de alcoholmeter

“Mijn zoon hoeft niet meer bang te zijn dat ik stiekem drink”
Een enkelband die 24 uur per dag controleert of je alcohol hebt gedronken. En die bij een misstap direct een melding doorgeeft aan de reclassering. Janneke is cliënt bij de verslavingsreclassering van Novadic-Kentron en vindt de alcoholmeter een absolute uitkomst. “Zeker die eerste maanden, waarin dat duiveltje nog continu op je schouder zit, is de alcoholmeter een flinke stok achter de deur.”
Een afbeelding van...
gezinsmanagement bewerkt

Gezinsmanager Simone is alle hulpverleners in één

“Het is heel fijn als het ook écht lukt om een verschil te maken wanneer er al zoveel is geprobeerd”
Verslaving, psychische problemen, huiselijk geweld, schulden... Wanneer de reguliere hulpverlening vastloopt en de thuissituatie niet meer veilig is, biedt het Team Gezinsmanagement in Tilburg een helpende hand.

Cijfers tweede kwartaal

Bekijk hier de belangrijkste cijfers tot en met het tweede kwartaal van 2021. Je vindt hier de totale instroom aan cliënten (en specifiek jongeren), het aandeel klinische behandeling, verschillende leeftijdscategorieën en primaire problematiek.
cijfers grafiek chart
nieuws krant lezen

Volg ons ook op social media!

facebook instagram linkedin twitter