Header_Nieuwsbrief_NK_JEUGD_144dpi
Nieuwsbrief nr. 35, 12 augustus 2021

12 augustus: Dag van de Jeugd

Vandaag ontvang je eenmalig een speciale editie van onze nieuwsbrief. Het is namelijk de internationale Dag van de Jeugd!

En omdat we bijna allemaal met jongeren te maken hebben – in ons werk of als ouders – geven we deze doelgroep graag wat extra aandacht.

Bekijk de tips om jongeren te behoeden voor de gevaren van alcohol en drugs, breng jezelf in een paar minuten op de hoogte van de ins and outs van vijf middelen die populair zijn bij tieners en lees over de passie en betrokkenheid van onze behandelaars en preventiewerkers!
jongere portret dag van de jeugd

Vijf onmisbare tips voor ouders: hoe hou ik mijn kind veilig in een wereld vol drank en drugs?

Voor kinderen lijkt het soms niet snel genoeg te gaan voor ze groot zijn… Maar voor ouders is het meestal een grote schok als dat schattige peutertje dat op je schoot in slaap valt na drie keer knipperen met je ogen een flinke tiener blijkt te zijn geworden die staat te trappelen om zich in allerlei gevaren te storten. Hoe hou je al dat roekeloze enthousiasme in vredesnaam een beetje beheersbaar? Hoe hou je je kind veilig te midden van duizenden verleidingen? (Drank! Drugs! Feesten!) Door de jaren heen hebben we in onze nieuwsbrief heel wat tips verzameld. De beste vijf zetten we nog eens op een rijtje! Ouders (maar ook leerkrachten, begeleiders, jongerenwerkers enzovoorts), doe er je voordeel mee!
jongeren op reis
Amanda Huijben
Ambulant jeugdbehandelaar Amanda

“Het is fijn als je hulp krijgt waarbij je echt gezien en gehoord wordt”

Als je als jongere in behandeling komt bij Nieuwe Kansen Jeugd, de jongerenafdeling van Novadic-Kentron, is dat behoorlijk spannend. Toegeven dat je het in je eentje niet redt, de stap durven zetten om hulp te vragen: dit kan een behoorlijke drempel zijn. Dan helpt het om te weten hoe die hulp eruit ziet, en wie jou gaat ondersteunen bij jouw herstel. Amanda Huijbers werkt bij Nieuwe Kansen Jeugd en vertelt wat dit werk voor haar – en voor haar cliënten – betekent.
feest uitgaan dansen banner

Wat gebruikt de jeugd van tegenwoordig?

Die jeugd van tegenwoordig! Als je de media moet geloven, zijn het allemaal blowende, rokende, slikkende en zuipende jongens en meisjes die hun toekomst te grabbel gooien omdat ze alleen maar willen feesten. En dat lijkt alleen maar erger te worden! Maar wil je weten hoe het echt zit? Hoeveel procent van de jongeren drinkt en gebruikt nu eigenlijk echt? En wat gebruiken ze dan? Wanneer moet je je zorgen gaan maken? Na het lezen van dit artikel ken je de ins and outs van vijf populaire middelen onder de jeugd! En… weet je ook wat het meest gevaarlijk is!
tiener in de problemen

Samenwerking Preventie en Nieuwe Kansen Jeugd zorgt voor snellere hulp bij jongeren in de problemen

Wist je dat de behandelaars van Nieuwe Kansen Jeugd zeer intensief samenwerken met de preventiewerkers van Novadic-Kentron? Zo komen jongeren met problematisch gebruik eerder in beeld, kunnen we erger voorkomen en kunnen we jongeren die worstelen met een verslaving goed helpen.

PITD: “Jongeren ervaren dat wij echt iets voor hen willen én kunnen betekenen”

Erbij horen, plezier hebben, dingen uitproberen: voor de meeste jongeren belangrijke doelen in het leven. Experimenteren met drank en drugs kan daar deel van uitmaken, en gamen of actief zijn op social media is voor nog veel meer jongeren onmisbaar. Meestal heeft dat weinig negatieve gevolgen, maar als de balans zoek is, of als jongeren hiermee negatieve emoties vermijden of verdoven, kan dit tot problemen leiden. Dan is het belangrijk dat die jongeren snel hulp krijgen. Dat kan met PITD: PITD staat voor Project Individuele Trajectbegeleiding Drugsgebruikers. Dennis van Dun vertelt je er meer over.
Dennis van Dun
moeder kind ongelukkig banner
Sociotherapeut Emily werkt in de kliniek van Nieuwe Kansen Jeugd:

“We zoeken samen naar een nieuwe en gezonde leefstijl die meer beloningen oplevert dan het middelengebruik”

Hoe ziet een opname in de kliniek er uit? Welke behandeling en begeleiding krijgen jongeren hier? We spreken met Emily Monteagudo, sociotherapeut in het 24-uursteam van Nieuwe Kansen Jeugd.
Emily optie 3
tiener met skateboard
Verpleegkundige dagbehandeling Judith:

“Het is zo mooi om te zien wanneer jongeren weer grip op het leven ervaren”

Verpleegkundige Judith Janssen verzorgt de dagbehandeling in Vught en is dol op haar werk: “Mijn werk is mijn passie. Ik geniet ervan als ik écht contact kan maken met cliënten zodat ze met je willen samenwerken aan hun herstel. Ik wil hen laten ervaren dat ze het echt voor zichzelf doen. Het is zo mooi om te zien wanneer de jongeren weer grip op het leven ervaren."

Snelle hulp

Nieuwe Kansen Jeugd probeert jongeren zo snel mogelijk de hulp te bieden die ze nodig hebben. Onze wachttijden zijn dan ook relatief kort.

Wil je weten wanneer je terecht kunt voor een intake en behandeling? Informeer bij Advies & Informatie via 073-689 90 90 of via hulp@novadic-kentron.nl..
klok tijd wekker small

Volg ons ook op social media!

facebook instagram linkedin twitter