Header

Nieuwsbrief 12 - 9 december 2015

Nederlander te weinig bewust van risico’s roken: dit zijn de feiten

Uit recent internationaal onderzoek onder rokers (het International Tobacco Control Project) bleek dat van alle landen Nederlandse rokers het minst nadenken over de risico’s van roken voor henzelf of anderen. Ook weten (of geloven) ze het minst vaak dat roken longkanker, hartproblemen en beroertes kan veroorzaken. Dit is schokkend, vooral omdat nog steeds één op de vijf Nederlanders dagelijks rookt. Er circuleren verschillende feiten en cijfers over roken. Het Trimbos-instituut heeft al het onderzoek onder de loep genomen en een factsheet gepubliceerd met daarin de laatste, breed onderbouwde cijfers. We willen graag de belangrijkste feiten met u delen. Wist u bijvoorbeeld dat van alle mensen die blijven roken, ruim de helft aan de gevolgen hiervan overlijdt?

Lees verder...

Als gamen geen spelletje meer is

Gameverslaving vormt een snel groeiend probleem in ons land. In 2009 waren er in Nederland nog maar 69 geregistreerde hulpvragers met een (dreigende) gameverslaving, in 2014 was dit aantal gestegen naar 544! 96% van hen zijn jongens of mannen; de gemiddelde leeftijd is 20 jaar. Het aantal jongeren dat gameverslaafd is, is echter veel hoger dan het aantal dat hulp zoekt: uit onderzoek van het IVO blijkt dat zo’n 12.000 jongeren tussen de 13 en 16 jaar gameverslaafd zijn. Veel ouders worstelen met de vraag hoe zij kunnen voorkomen dat het gamen van hun kind uit de hand loopt. Zij kunnen terecht bij de Gamen Infolijn en op de website van het Trimbos-instituut voor informatie en een persoonlijk advies. Ook Novadic-Kentron behandelt gameverslaafden, vooral in de jeugdkliniek van Kentra24 in Sint-Oedenrode. Daarbij wordt een speciaal gameprotocol toegepast. Gameverslaafde Dyllan (20) en zijn hulpverlener Anouk Bergmans vertellen hoe gamen uit de hand kan lopen en hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Lees verder...

Hoopverleners in de Forensisch Klinische Zorg

Ze komen vanwege hun drukke agenda’s te laat op onze afspraak, ze ergeren zich eraan dat het soms lang duurt om “een project goed neer te zetten”, ze bespreken problemen met hun team en ze begeleiden en ondersteunen cliënten. Zo op het oog zijn Erik en John in niets te onderscheiden van de gemiddelde hulpverlener. Maar schijn bedriegt. Want Erik en John zijn ex-verslaafden én ex-klanten van Justitie. Die hun ervaringskennis nu inzetten om cliënten van de Forensisch Klinische Zorg te helpen. Ze zijn dus wel een tíkje anders. En da’s mooi, want daarmee vullen ze hun team uitstekend aan. Zoals ze het zelf zo treffend zeggen: “Wij zijn geen hulpverleners, maar hoopverleners.”

Lees verder...

Klinisch psycholoog/psychiater in de verslavingszorg: “Als je interesse hebt in de héle mens, dan zit je hier goed”

Als klinisch psycholoog of psychiater werken in de verslavingszorg… het ligt niet meteen voor de hand. Onbekend maakt onbemind? Misschien, maar er is meer aan de hand: er leven nog altijd vooroordelen over het werken met verslaafden. Die zouden ongemotiveerd zijn, en hen helpen is “dweilen met de kraan open”. Onze collega’s Wolf en Kim ontkrachten niet alleen deze vooroordelen, maar zetten er zelfs voordelen tegenover: werken in de verslavingszorg is enorm veelzijdig, zowel inhoudelijk als wat betreft het takenpakket.

Lees verder...

Meer cliënten kicken thuis af

Hoewel “afkicken” ook wel wordt gebruikt voor de totale behandeling van een verslaving, heeft het woord meestal betrekking op de eerste stap: het (lichamelijk) ontwennen ofwel de detoxificatie van alcohol of drugs, waarna de cliënt kan werken aan een nieuw leven. Tijdens deze detoxificatie kunnen ontwenningsklachten voorkomen, zoals misselijkheid, transpireren en krampen. Maar ook ernstige, zelfs levensbedreigende complicaties komen voor, zeker na langdurig en intensief gebruik. Bij alcohol bijvoorbeeld een delirium of een insult, bij GHB hartritmestoornissen, bij cocaïne en speed depressies. Om deze redenen worden veel cliënten met een ernstige verslaving bij de start van hun behandeling opgenomen op een klinische detoxafdeling. Een dure en voor cliënten zeer ingrijpende aanpak. Daarom biedt Novadic-Kentron in verschillende steden de mogelijkheid om thuis af te kicken.

Lees verder...

Happy Hours voor Happy Ouders: educatieve en informatieve “kroegentocht” voor ouders

Sinds 2010 organiseren onze preventiewerkers in Breda bijzondere voorlichtingsavonden onder de naam Happy Hours voor Happy Ouders. Voor deze avonden, die inmiddels plaatsvinden in cafés in meerdere steden in Brabant, worden ouders uitgenodigd van jongeren die al uitgaan of op het punt staan te gaan stappen. Concrete aanleiding waren destijds de Happy Hours van sommige horecagelegenheden op vrijdagmiddag, oftewel de vrijdagmiddagborrel voor scholieren. Aansluitend aan school hadden scholieren de gelegenheid zich voor half geld te goed te doen aan alcohol. Inmiddels zijn die borrels gelukkig overal afgeschaft en is de leeftijd voor alcohol drinken wettelijk verhoogd naar 18 jaar. Echter, het thema alcohol en jongeren blijft actueel, zeker voor ouders van uitgaande kinderen. Lees meer over deze bijzondere kroegentocht (plus tips voor ouders die zelf kinderen van deze leeftijd hebben!).

Lees verder...

Cijfers tot en met november 2015

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, houden we u graag op de hoogte van onze recente cijfers. Daarom hier de cijfers over januari tot en met november: u vindt hier informatie over de totale cijfers van Novadic-Kentron (specialistische en BasisGGZ), Kentra24 (jongeren) en de cliënttevredenheid.

Lees verder...

Korte berichten: Natural High, convenant acute hulp en samenwerking SJS Midden-Brabant

Natural High: muziek als alternatief voor drugs
Convenant acute hulp West-Brabant
SJS Midden-Brabant bijgepraat over middelengebruik 

Lees verder...

Colofon

Reageren?
Heeft u vragen over deze nieuwsbrief, of suggesties voor de inhoud? Mail ons dan op communicatie@novadic-kentron.nl

Meer weten?
Deze nieuwsbrief is samengesteld door de afdeling Communicatie van Novadic-Kentron, in samenwerking met de deskundigen van de verschillende afdelingen. Meer weten? Bezoek onze website novadic-kentron.nl!