Header

Nieuwsbrief 13 - 31 maart 2016

Suf of strak: herkent u de gebruiker?

Lichtgeraakt of juist onverschillig? Slaperig of heel energiek? Trek in zoete dingen of heel veel dorst? Herkent u de gebruikers van alcohol, cannabis, cocaïne, GHB, slaap- en kalmeringsmiddelen en xtc? Lees hier zes korte omschrijvingen van mensen die al aardig onder invloed zijn. Kunt u raden wat zij geslikt, gesnoven of gedronken hebben? 

Lees verder...

Onderzoek indrinken: glaasje op, en dan de kroeg in…

Sinds twee jaar mogen jongeren onder de 18 jaar wettelijk geen alcohol meer kopen. Maar heeft die wet al het gewenste effect? Drinken jongeren onder de 18 jaar nu minder? Wordt er voldoende gecontroleerd op leeftijd? En respecteren ouders de wet? Er zijn in elk geval zorgwekkende signalen: het aantal jongeren die met een alcoholvergiftiging (“comazuipen”) in het ziekenhuis belanden, blijft stijgen. Dit zou weleens te maken kunnen hebben met het fenomeen indrinken: voor ze gaan stappen drinken jongeren thuis, bij vrienden of op straat vaak al grote hoeveelheden alcohol. Preventiewerkers van Novadic-Kentron gingen in november en december vorig jaar dan ook het uitgaansgebied van Bergen op Zoom en Roosendaal in om deze kwestie te onderzoeken. Met schokkende resultaten: jongeren – ook onder de 18 jaar – drinken stevig in en hun ouders vinden dat in de meeste gevallen nog goed ook.

Lees verder...

Hoe motiveer je een puber? Vijf tips voor iedereen die met jongeren omgaat!

Jongeren zijn “werk in uitvoering”. Lichaam, hersenen, hormonen: alles verandert compleet als je gaat puberen. Dat maakt pubers soms een uitdaging in de omgang. Maar wat als die jongeren ook nog eens problemen hebben met genotmiddelen? Hoe motiveer je de grillige, onvoorspelbare, impulsieve puber om het leven weer op de rit te krijgen? Vijf tips van iemand die dit dagelijks doet!

Lees verder...

Anita Witzier “kickt af” bij Novadic-Kentron

Najaar 2016 start het tweede seizoen van het programma Anita wordt opgenomen. Dit keer draait Anita Witzier een aantal maanden mee binnen Novadic-Kentron en leeft ze mee met onze cliënten en medewerkers. De kijker ziet hoe het leven eraan toe gaat in een wereld die voor buitenstaanders onbekend is, maar waarover mensen wel een (vaak negatief) oordeel hebben. Onze organisatie ziet het als belangrijke taak om de negatieve, meestal op vooroordelen gebaseerde beeldvorming over verslaving bij te stellen en het stigma te doorbreken. Wij zien Anita wordt opgenomen daarvoor als een uitstekend podium en werken dan ook graag mee.

Lees verder...

Slachtofferbewust werken bij de Verslavingsreclassering: “Pas als je verantwoordelijkheid neemt, kun je een stap zetten naar een betere toekomst”

Een ernstig delict met veel geweld. Een ouder slachtoffer. De dader wordt gepakt: hij krijgt TBS. Later in het traject wordt hij onder toezicht gesteld van de verslavingsreclassering omdat ook genotmiddelen een rol speelden bij dit delict. Door gesprekken met de reclasseringswerker begint de cliënt langzaam te begrijpen wat zijn rol was, wat de impact was van het delict op de oudere man. Hij zou graag in gesprek gaan met het slachtoffer. Die heeft daar geen behoefte aan, maar toch is dit moment heel belangrijk. Het slachtoffer laat weten dat hij de gebeurtenis inmiddels een plek heeft gegeven, maar dat hij het initiatief van de dader zeer op prijs stelt. Alleen dit al geeft de cliënt rust. Hij kan verder.

Lees verder...

Online behandeling: flexibel en efficiënt, maar helaas nog niet zo populair bij cliënten en hulpverleners

Al een aantal jaar biedt Novadic-Kentron online behandeling. Cliënten werken online, waar en wanneer ze zelf willen, aan hun herstel. Ze maken opdrachten en via berichten hebben zij contact met hun persoonlijke behandelaar. Als dat nodig is, kan ook een gesprek gepland worden. Online behandeling vindt namelijk meestal plaats in combinatie met face-to-facebehandeling. Nieuwe én bestaande cliënten, maar ook hun naasten, kunnen gebruikmaken van online behandeling. Toch moeten kennelijk nog veel cliënten, maar ook hulpverleners, wennen aan het idee van hulp op afstand. Jammer, want online behandeling biedt veel voordelen.

Lees verder...

Korte berichten: website Kentra, promotie Rama Kamal GHB-studie, expertpanel local pass en inzet ervaringen jeugdzorgcliënten

Website www.kentra.nl in de lucht
Verslavingsarts Rama Kamal promoveert op GHB-studie
Eerste expertpanel ‘Local pass’ van start in Breda
Ervaringen van cliënten jeugdzorg inzetten bij nieuwe jeugdzorgvisie 

Lees verder...

Colofon

Reageren?
Heeft u vragen over deze nieuwsbrief, of suggesties voor de inhoud? Mail ons dan op communicatie@novadic-kentron.nl

Meer weten?
Deze nieuwsbrief is samengesteld door de afdeling Communicatie van Novadic-Kentron, in samenwerking met de deskundigen van de verschillende afdelingen. Meer weten? Bezoek onze website novadic-kentron.nl!