Alcohol tijdens sociale isolatie

Alcohol kan verleidelijk zijn. Zeker voor mensen die in deze tijd meer last hebben van gevoelens van angst, eenzaamheid of stress. Soms weten mensen niet hoe ze de dag door moeten komen door verveling en ontregeling. De coronacrisis en de maatregelen die er zijn genomen vallen sommige mensen zwaar.

Kom jij dit ook tegen bij je cliënten? We hebben een tiental tips bij elkaar gezet, die je kunt gebruiken om mensen hierin te ondersteunen.

1. Maak een dag-planning met een regelmatig ritme.

2. Beweeg dagelijks en eet op vaste tijden, genoeg en natuurlijk gezond.

3. Doseer en selecteer actualiteiten.

4. Te veel tijd? Pak zelf of samen met anderen een hobby die in of om het huis gedaan kan worden.

5. Te druk? Maak tijd voor ontspanning die geen associatie heeft met alcohol.

 

Heeft een cliënt al eens met je gesproken over de behoefte om het alcoholgebruik te willen veranderen, dan kunnen ook deze tips bruikbaar zijn:

6. Bevestig de kracht van positieve gedachten. Iedere dag is er wel iets voor een compliment voor jezelf.

7. Zin om te drinken? Zorg voor iemand in de omgeving die je genoeg vertrouwt om erover te praten, maar ook voor een ‘gewoon’ praatje. De zin in alcohol verminderd in een gesprek vaak al snel. Een vast contactmoment kan helpend zijn.

8. Toch gedronken? Praat erover. Vaak komt er veel schaamte bij kijken. Ga hierover in gesprek.

9. Stimuleer sociaal (digitaal) contact op de manier die past bij de persoon (bellen, beeldbellen, facebook…)

10. Bekijk samen de online mogelijkheden die er zijn, bijvoorbeeld de MAXX app instaleren op de mobiel of ga naar alcoholondercontrole.nl. Ook Novadic-Kentron biedt online ondersteuning en behandeling aan.

Ken of werk je met mensen die moeite hebben met hun alcoholgebruik in deze tijd van sociale isolatie? Wij kunnen samen met jou en je cliënt meedenken wat er no­dig is om deze tijd draaglijk te houden.

Neem contact met ons op via 073 689 9090 of preventie@novadic-kentron.nl