Anita Witzier gaat afkicken

Maandag 3 oktober, 22.05 uur, start KRO/NCRV met het tweede seizoen van het programma Anita wordt Opgenomen. Dit keer draait Anita een aantal maanden mee in twee van onze verslavingsklinieken in Vught en Sint-Oedenrode (jeugdkliniek) en leeft ze mee met de cliënten en medewerkers. Los van het leven in de kliniek volgt Witzier ook het vervolgtraject: afkicken van een verslaving stopt immers niet in de kliniek, daarna begint het pas.

Door de deuren te openen voor Anita Witzier en haar filmploeg wil Novadic-Kentron bijdragen aan het doorbreken van de negatieve beeldvorming rond onze doelgroep. We willen laten zien dat verslaafden gewone mensen zijn en dat verslaving iets is dat iedereen kan overkomen. Maar vooral ook dat het tij gekeerd kan worden, en dat de kans daarop het grootst is als al in een vroeg stadium hulp wordt gezocht. Dat sluit naadloos aan bij onze missie “samen Nieuwe Kansen creëren”.

In zes afleveringen volgt Anita cliënten, behandelaars en verpleegkundigen. De kijker ziet hoe het leven eraan toe gaat in een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven voor buitenstaanders. Anita Witzier: “Ik hoop dat er door dit programma meer begrip ontstaat voor verslaafden. Er is vaak een eenzijdig beeld over mensen met een verslaving of de oorzaken hiervan. Onbekend maakt onbemind. Doordat ik in de kliniek meedraai – van het ochtendritueel tot en met het naar bed gaan – zie, hoor en voel ik wat deze mensen doormaken”. In dit seizoen van Anita wordt Opgenomen komen diverse vragen aan bod: Wat betekent het om verslaafd te zijn? Kan een verslaving iedereen overkomen? Is verslaving een ziekte? Hoe gaat de buitenwereld ermee om? Hoe worden verslaafden geholpen? Welke invloed heeft verslaving op het dagelijkse leven en bestaat er een leven zonder?

Donderdag 29 september was Anita en cliënt Marjolein te gast bij Pauw.

Anita wordt Opgenomen, vanaf maandag 3 oktober, 22.05 uur op NPO 1

07062016_awo_kro-ncrv_anita_witzier_9050_low_res_