Autisme en verslaving

Mensen met autisme kunnen kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van een verslaving. Leven met autisme, en je voortdurend moeten aanpassen, levert veel stress op. Om die stress minder te voelen, gaan mensen met autisme soms alcohol of drugs gebruiken. Ook lijkt het alsof ze zich dan beter kunnen redden in sociale situaties.

Middelengebruik levert echter juist meer problemen op. Je gedrag in sociale situaties kan juist ongepaster worden, omdat je je niet meer bewust kunt aanpassen. Ook raak je de grip en controle over je leven kwijt – iets wat voor mensen met autisme vaak juist heel belangrijk is.

Mensen met autisme kunnen het heel moeilijk vinden om hulp te zoeken, omdat ze juist onafhankelijk willen zijn. Bedenk dan dat jij zelf degene bent die hulp vraagt, jij houdt helemaal de regie. Maar wij kunnen jou wel helpen om meer grip te krijgen op je gebruik. En op de stress door je autisme, want dat is het belangrijkste om ervoor te zorgen dat jij positief en gezond in het leven kunt blijven staan!

Bij NK hebben we een speciale behandeling door hulpverleners die deskundig zijn op het gebied van verslaving én autisme. Je leest er meer over in dit artikel. Ben jij geïnteresseerd in zo’n behandeling? Via je huisarts kun je je laten verwijzen. Heb je nog vragen of heb je advies nodig? Bel dan met Advies en Informatie op 073-684 90 90 of mail naar hulp@novadic-kentron.nl.

Let op: behandeling bij NK is alleen mogelijk als je in Brabant woont!

Verwijzers en professionals (ook buiten Brabant) die een behandeling willen opzetten in hun eigen organisatie, kunnen eveneens contact opnemen via Advies en Informatie.