De gevolgen van alcohol tijdens de zwangerschap

Mag je drinken tijdens de zwangerschap? Nee! Als je zwanger wilt worden of bent, is er maar één veilig advies: drink helemaal geen alcohol!

Ook weinig alcohol drinken kan schadelijk zijn voor het kind

Veel vrouwen denken dat een enkel glaasje alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Zelfs artsen en gynaecologen spreken dit niet altijd tegen.

Er is echter geen veilige ondergrens. Hoe vroeger je in de zwangerschap drinkt, hoe groter de kans op schade. En hoe meer je in één keer drinkt, hoe groter de kans op schade. Maar ook weinig drinken kan het kindje beschadigen. Bij sommige vrouwen kunnen enkele glaasjes alcohol al grote schade veroorzaken.

Wat doet alcohol met een ongeboren kind?

Bij een zwangere vrouw die drinkt, is de hoeveelheid alcohol in het bloed bij het baby’tje in de buik bijna hetzelfde. Maar een baby kan de alcohol nog niet afbreken. De alcohol blijft veel langer in het bloed van het kind dan in het bloed van de moeder. Bovendien is de baby nog volop aan het groeien en ontwikkelen. Vooral de hersenen zijn zéér gevoelig voor schade.

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan ernstige en levenslange gevolgen hebben voor het kind. Het kind kan problemen krijgen met gedrag, leren en concentreren. Ook groeien kinderen minder goed. Dit probleem is in de maatschappij bijna niet bekend. De meest ernstige vorm van schade door alcohol is FAS: het Foetaal Alcohol Syndroom. Andere vormen van schade door alcohol noemen we Foetal Alcohol Spectrum Disorder.

Dringend advies: drink geen alcohol als je zwanger bent of wilt worden

De schade door alcohol aan het kind is niet te genezen, maar wel 100% te voorkomen door tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken. Het enige juiste advies is dan ook: stop volledig met drinken als je zwanger bent of wilt worden!