Gokverslaving

Heel veel mensen doen wel eens mee aan een loterij of gaan een avondje naar een casino. Maar sommige mensen gaan steeds vaker en meer gokken, voor steeds hogere bedragen. Als ze geld verliezen, proberen ze dat goed te maken door nog meer te gokken.

Er gaat steeds meer tijd en geld in het gokken zitten. Daardoor komen ze steeds dieper in de problemen. Ze krijgen geldproblemen, maar ook problemen met school, werk en sociale contacten. Zo raken ze verslaafd aan gokken. De roes die je krijgt, komt niet door een middel. Maar die roes is wel zo sterk, dat je alle andere dingen vergeet.

Wie raken verslaafd aan gokken?

Het aantal mensen dat hulp zoekt voor gokverslaving, is al jaren aan het dalen. De daling komt vooral door het verbod op speelautomaten in snackbars. Mensen met een gokverslaving zijn vaak mannen van middelbare leeftijd.

De laatste jaren zijn er meer mensen die problemen hebben met online gokken. Daar zijn relatief veel jongeren bij.

Ben ik gokverslaafd?

Bij elke verslaving is er verlies van controle. Doe de zelftest om erachter te komen of er sprake is van een (beginnende) gokverslaving! Ook kun je naar de volgende signalen kijken:

  • Je verlegt steeds je grenzen en speelt met meer geld en langer dan je van tevoren had gepland.
  • Het gaat je alleen om het winnen: het is geen spelletje meer.
  • Tijdens het gokken raak je in een roes en vergeet je alles om je heen.
  • Je gokt om je problemen te vergeten.
  • Je bent (in gedachten of in het echt) bijna alleen nog maar bezig met gokken.
  • Je hebt ruzie met je omgeving over je gedrag.
  • Je probeert het gokken te verbergen.
  • Je krijgt geldproblemen en moet vaak geld lenen.
  • Je krijgt psychische of lichamelijke klachten als je niet gokt.

Hoe wordt gokverslaving behandeld?

Gokverslaving wordt behandeld zoals andere verslavingen. Het is niet nodig om lichamelijk af te kicken, hoewel je wel klachten kunt krijgen als je stopt (ontwenningsklachten). Als je gokt, maakt je lichaam een stof aan (endorfine). Als je niet (meer) speelt, kan je lichaam deze stof gaan missen en dat kan (tijdelijk) voor klachten zorgen. Maar je bent vooral geestelijk verslaafd aan gokken. Daardoor kun je heel onrustig worden als je niet gokt.

Als je gokverslaafd bent, leren we je hoe je beter om kunt gaan met moeilijke situaties. Zie verder Hoe wordt verslaving behandeld?