Medicijnen en drugsvervangers

Als je bij Novadic-Kentron een behandeling krijgt, horen daar soms medicijnen of drugsvervangers bij. Een arts of psychiater schrijft die voor. We bekijken daarna regelmatig hoe het met je gaat.

Hier lees je alleen algemene informatie. Als je een medicijn of drugsvervanger krijgt, krijg je uitleg van de arts.

Medicijnen tijdens de detox (ontgifting)

Tijdens de detox raakt je lichaam de verslavende stof kwijt. Je bent dan lichamelijk niet meer afhankelijk. Je kunt wel nog geestelijk afhankelijk zijn. Je blijft dan nog lang sterk verlangen naar het middel.

Tijdens de detox gebruiken we verschillende soorten medicijnen:

  • Medicijnen om het verslavende middel sneller uit je lichaam te krijgen.
  • Medicijnen die ervoor zorgen dat het verslavende middel geen effect meer heeft. Je krijgt dan geen roes meer.
  • Medicijnen die helpen tegen de onthoudingsklachten: dit zijn klachten die je krijgt als je stopt of mindert met alcohol, drugs of medicijnen.
  • Medicijnen om een verslavend middel te vervangen. Deze drugsvervangers zijn niet vervuild en werken soms ook langer. De drugsvervanger bouw je dan af.

GHB

Voor het afbouwen van GHB gebruiken we benzodiazepinen (kalmeringsmiddelen) en zuivere (medicinale) GHB. Deze middelen bouwen we vervolgens af.

Opiaten (heroïne, morfine, opium)

Stoppen met opiaten kan op twee manieren:

Manier 1: afbouwen met methadon

De arts kan methadon voorschrijven als vervanger van heroïne of andere opiaten. De methadon bouwen we dan langzaam af. Methadon zorgt ervoor dat de klachten minder heftig zijn. De klachten zijn over het algemeen mild tot matig. Aan het einde van de afbouw krijg je meer klachten. De ergste klachten heb je vlak na de laatste methadondag. Daarna worden de klachten langzaam minder.

Manier 2: afbouwen met buprenorphine

Je kunt ook stoppen met heroïne door het innemen van buprenorphine. Je bouwt dit dan af in één tot twee weken. De klachten bij een behandeling met buprenorphine zijn over het algemeen mild en minder dan bij methadon. Wel kun je last hebben van een droge mond, misselijkheid, rusteloosheid, gapen, lichte angst, spier- en botpijn en slapeloosheid

Alcohol

Als je stopt met alcohol, krijg je meestal kalmerende medicijnen (benzodiazepinen, zoals diazepam of tranxene), met een vast afbouwschema. Je hebt dan minder klachten. Daarnaast krijg je meestal vitamine B1. Veel alcohol drinken gaat vaak samen met weinig en ongezond eten. Je krijgt dan te weinig vitamines en mineralen binnen. Vooral vitamine B1. Door een tekort aan B1 kun je de ziekte Korsakov krijgen. Dit is een soort alcoholdementie. Met extra vitamines en goed eten en water drinken proberen we het tekort weer snel aan te vullen.

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) wordt geleidelijk afgebouwd. Je stapt eerst over op benzodiazepinen die langere tijd werken. Je hebt dan minder klachten. Het afbouwschema is voor iedereen anders. Het afbouwen kan weken tot maanden duren.

Medicijnen tijdens en na de behandeling

Tijdens en na de behandeling kun je medicijnen krijgen die helpen om zucht naar het middel te verminderen. Ze helpen om terugval te voorkomen.

Opiaten (heroïne, morfine, opium)

Naltrexon (Revia) maakt de zucht naar opiaten minder. Naltrexon zorgt ervoor dat de heroïne of het andere opiaat geen effect meer heeft op de hersenen. Zo’n stof wordt een opiaatantagonist genoemd. Je hebt dan minder zucht. Naltrexon is zelf niet verslavend.

Alcohol

Bij de behandeling van alcoholverslaving worden twee soorten medicijnen gebruikt:

  1. Naltrexon (Revia) en Acamprosaat (Campral) verminderen de zucht naar alcohol.
  2. Disulfiram (beter bekend als Antabus en Refusal) maakt je overgevoelig voor alcohol. Als je deze medicijnen gebruikt, word je ziek als je toch nog alcohol drinkt. Het is dus ‘een stok achter de deur’.

Drugsvervangers

Er zijn verschillende drugsvervangers, vooral voor heroïne en andere opiaten. De belangrijkste zijn medische heroïne en methadon.

Medische heroïnebehandeling

Bij een heroïneverslaving ligt het leven vaak totaal overhoop. Alles is gericht op het scoren van nieuwe heroïne. Ondervoeding, verwaarlozing en ziektes zijn het gevolg. Heroïne is erg verslavend. Het kan heel moeilijk en soms onmogelijk zijn om er helemaal vanaf te komen.

Als je al heel lang verslaafd bent aan heroïne (of andere opiaten, zoals morfine) en eerdere behandelingen hadden geen succes, dan kun je in aanmerking komen voor medische heroïnebehandeling. Je krijgt dan onder medisch toezicht dagelijks een vaste hoeveelheid heroïne. Daardoor wordt je leven stabieler: je kunt je op andere doelen richten dan ‘scoren’. Daarnaast werken we aan je gezondheid.

Methadon

Methadon is een vervanging van illegale opiaten zoals ‘straatheroïne’. Je kunt methadon gebruiken om helemaal te stoppen. De methadon wordt dan langzaam afgebouwd. Maar meestal wordt methadon gebruikt als een blijvende ‘onderhoudsdosis’. Die haal je dan op een methadonpost op.

Omdat methadon langer werkt dan heroïne, hoef je niet steeds op jacht naar heroïne. Je kunt in een normaal dag- en nachtritme gaan leven. En je kunt werken aan je gezondheid en andere doelen.

Methadon is en blijft een zwaar verdovend middel. Het is moeilijk om helemaal te stoppen met heroïne. Methadon geeft geen roes, dus veel gebruikers blijven verlangen naar (bijgebruik van) heroïne.

We kijken samen naar wat je wil bereiken. Methadon is altijd de eerste stap!