Medicijnen en drugsvervangers

Bij Novadic-Kentron worden verschillende medicijnen en drugsvervangers gebruikt bij de behandeling van een verslaving. Deze worden altijd door een arts of psychiater voorgeschreven. Ook blijft u onder medische begeleiding als u medicijnen of drugsvervangers gebruikt.

De informatie die u hier leest, is alleen bedoeld om een algemene indruk te krijgen van de mogelijke hulpmiddelen. Elk middel heeft bijwerkingen en risico‚’s, deze zullen aan u worden toegelicht als u een medicijn of drugsvervanger voorgeschreven krijgt. De informatie hier is geen vervanger van de bijsluiter.

Medicijnen tijdens de detox (ontgifting)

Detox is een afkorting van detoxificatie en betekent letterlijk het weghalen van gif. Tijdens de detox raakt uw lichaam de verslavende stof kwijt. U bent dan lichamelijk niet meer afhankelijk. U kunt wel nog geestelijk afhankelijk zijn. Tijdens de detox worden verschillende soorten medicijnen gebruikt:

  • Sommige medicijnen zorgen ervoor dat uw lichaam de verslavende stof sneller kwijtraakt, of er niet meer op reageert.
  • Andere medicijnen helpen tegen de onthoudingsklachten: dit zijn klachten die ontstaan doordat uw lichaam de stof plotseling niet meer krijgt.
  • Ten slotte kan een bepaalde (zuivere of synthetische) variant van de verslavende stof gebruikt worden om het gebruik af te bouwen, zoals methadon of GHB.

Medicijnen zijn alleen zinvol als sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Bij cocaïne, xtc, amfetaminen en cannabis is er geen of slechts heel weinig lichamelijke afhankelijkheid. Er zijn voor deze middelen geen specifieke medicijnen beschikbaar.

GHB

Het afbouwen van GHB-verslaving wordt bij Novadic-Kentron aangepakt met behulp van benzodiazepinen (kalmeringsmiddelen) en zuivere (medicinale GHB). Deze middelen worden vervolgens afgebouwd in één tot twee weken. De behandeling is nog in de ontwikkelfase.

Opiaten (heroïne, morfine, opium)

Als u stopt met het gebruik van opiaten, proberen we de klachten te verminderen of weg te nemen. Binnen Novadic-Kentron gebeurt dat op drie manieren:

Manier 1: detox met naltrexon

U kunt er voor kiezen om snel te stoppen. U stopt dan met behulp van zogenaamde opiaatantagonisten. Dit zijn middelen die ervoor zorgen dat de opiaten niet meer werken. Een van deze middelen is naltrexon. Een half uur tot een uur na de eerste dosis naltrexon ontstaan de eerste klachten. Na twee uur heeft u de ergste klachten. Deze duren zo‚’n drie tot vier uur. Andere bijwerkingen, zoals slapeloosheid en een grote behoefte om opnieuw te gebruiken, kunnen acht dagen duren. Clonidine vermindert bepaalde klachten. Daarom kunt u bij naltrexon ook clonidine voorgeschreven krijgen. Ook kunt u nog andere medicijnen krijgen tegen bijvoorbeeld misselijkheid en slapeloosheid. Deze behandeling heeft bij ons de voorkeur, omdat de kans op terugval bij deze behandeling minder groot is vergeleken met de andere behandelingen.

Manier 2: afbouwen met methadon

De arts kan methadon voorschrijven als vervanging van heroïne of andere opiaten. Het gebruik van methadon wordt vervolgens langzaam afgebouwd. Methadon zorgt ervoor dat de klachten minder heftig zijn. De klachten zijn over het algemeen mild tot matig. Aan het einde van de afbouw nemen de klachten toe. De ergste klachten heeft u vlak na de laatste methadondag. Het aantal dagen dat u nog klachten heeft, is niet precies aan te geven.

Manier 3: afbouwen met buprenorphine

U kunt ook stoppen met het gebruik van heroïne door het innemen van buprenorphine. U bouwt dit dan af in één tot twee weken. De klachten bij een behandeling met buprenorphine zijn over het algemeen mild en minder dan bij methadon. Wel kunt u last hebben van een droge mond, misselijkheid, rusteloosheid, gapen, lichte angst, spier- en botpijn en slapeloosheid

Alcohol

Novadic-Kentron ondersteunt stoppen met alcohol met behulp van medicijnen. Meestal krijgt u een periode kalmerende medicijnen (benzodiazepinen, zoals diazepam of tranxene), met een vast afbouwschema. Deze medicijnen zorgen ervoor dat u minder klachten heeft. Daarnaast krijgt u meestal vitamine B1, omdat veel alcohol drinken vaak samengaat met weinig en ongezond eten. U krijgt dan een tekort aan mineralen en vitamines, vooral vitamine B1. Een tekort aan B1 verhoogt de kans op de ziekte Korsakov. Dit is een soort alcoholdementie. Met extra vitamines en goed eten en water drinken proberen we het tekort weer snel aan te vullen.

Slaap- en kalmeringsmiddelen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) wordt vaak geleidelijk afgebouwd. Daarbij stapt u over op middelen die langere tijd werken, zodat u zo min mogelijk klachten heeft. Het afbouwschema wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie, waarin u uiteindelijk volledig stopt. Dit afbouwen kan weken tot maanden duren.

Medicijnen tijdens en na de behandeling

Medicijnen die tijdens en na de behandeling worden voorgeschreven, zijn vaak gericht op het voorkomen van hunkering of zucht naar het genotmiddel, zodat ze helpen om terugval te voorkomen.

Opiaten (heroïne, morfine, opium)

Naltrexon (Revia) wordt bij de behandeling van verslaving aan heroïne of een andere opiaat gebruikt om de hunkering te verminderen en terugval te voorkomen. Naltrexon is een stof die de werking van de opiaat tegengaat. De heroïne of andere opiaat heeft dan geen effect meer op de hersenen. Zo‚’n stof wordt een opiaatantagonist genoemd. Er ontstaat dan minder hunkering naar opiaten. Naltrexon is zelf niet verslavend.

Alcohol

Bij de behandeling van alcoholverslaving worden twee soorten medicijnen gebruikt:
Naltrexon (Revia) en Acamprosaat (Campral) verminderen de hunkering naar alcohol.
Disulfiram (beter bekend als Antabus en Refusal) maakt het lichaam overgevoelig voor alcohol. Als u deze medicijnen gebruikt, wordt u ziek als u toch nog alcohol drinkt.

Drugsvervangers

Er zijn verschillende drugsvervangers, met name voor heroïne en andere opiaten. De belangrijkste zijn medische heroïne en methadon.

Medische heroïnebehandeling

Bij een langdurige heroïneverslaving ligt het dagelijks leven vaak totaal overhoop. Alles is gericht op het scoren van nieuwe heroïne, de rest wordt onbelangrijk gevonden. Ondervoeding, verwaarlozing en infecties zijn vaak het gevolg. Heroïne is erg verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Het kan dan ook heel moeilijk en soms zelfs onmogelijk zijn om er helemaal vanaf te komen.

Als u langdurig verslaafd bent aan heroïne (of andere opiaten, zoals morfine) en eerdere behandelingen hadden geen succes, dan komt u mogelijk in aanmerking voor medische heroïnebehandeling. U krijgt dan onder medisch toezicht dagelijks een vaste hoeveelheid heroïne voorgeschreven. Daardoor wordt uw leven stabieler: u hoeft namelijk niet meer de hele dag bezig te zijn met ‘scoren’. Daarnaast werken we aan uw gezondheid. Als uw leven en uw gezondheid weer stabieler zijn, kunt u werken aan andere doelen. Lees hier meer over de medische heroïnebehandeling.

Methadon

Methadon is een synthetisch, lang werkend opiaat dat wordt gebruikt als vervanging van illegale opiaten zoals ‘straatheroïne’. Uw arts kan methadon voorschrijven als vervanging voor heroïne. Als het uw doel is om helemaal te stoppen met opiaten, kan de dosering methadon geleidelijk worden afgebouwd. Hierdoor zijn de onthoudingsklachten minder heftig. In de meeste gevallen wordt methadon echter verstrekt in een blijvende ‘onderhoudsdosis’ die u op een methadonpost op kunt halen.

Omdat methadon langer werkt dan heroïne vraagt het lichaam niet zo snel om een nieuwe dosis. Dit betekent dat de cliënt niet voortdurend op jacht hoeft naar heroïne en in een normaal dag- en nachtritme kan gaan leven. Daardoor wordt het lichamelijke, geestelijk en sociaal welzijn beter.

Methadon is en blijft een zwaar verdovend middel. Het is moeilijk om helemaal te stoppen met heroïne. Methadon
geeft geen roes, dus veel gebruikers blijven verlangen naar (bijgebruik van) heroïne. Ook kunnen door uw gebruik problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld met relaties, op het werk, op school of met justitie. Ook deze problemen zijn niet zomaar verdwenen. De lichamelijke ontwenning of overstap naar methadon is dus nog maar de eerste stap in uw behandeling.