Medicijnverslaving

Niet alleen genotmiddelen zoals alcohol en drugs kunnen verslavend zijn, maar ook medicijnen. Het is mogelijk dat u een bepaalde periode medicijnen moet gebruiken, en vervolgens merkt dat u er niet meer vanaf komt. Ook medicijnverslaving of -afhankelijkheid behandelen we bij Novadic-Kentron.

Welke medicijnen zijn verslavend?

Niet alle medicijnen zijn verslavend:

  • Medicijnverslaving komt vooral voor bij slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen).
  • Verreweg de meeste pijnstillers, en zeker de pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn, zijn niet verslavend.
  • Morfine is wel verslavend. Als u dit onder toezicht van een arts gebruikt, kan deze het risico op eventuele medicijnverslaving goed inschatten.
  • Ook pijnstillers met codeïne (verwant aan morfine) kunnen verslavend zijn. Verslaving aan pijnstillers komt niet zo vaak voor.

Slaap- en kalmeringsmiddelen (benzo’s)

Er zijn meer dan twintig verschillende soorten slaap- en kalmeringsmiddelen (benzo’s), bijvoorbeeld diazepam, oxazepam en lorazepam. Alle benzo’s werken op dezelfde manier: ze remmen de activiteit in de hersenen.

Benzo’s zijn bedoeld voor kortdurend gebruik, als hulpmiddel om een moeilijke periode door te komen, maar ze genezen uw slaapproblemen, uw verdriet of uw angst niet.

Wie gebruiken benzo’s?

Benzo’s worden door ongeveer een miljoen Nederlanders gebruikt. Daarvan gebruiken 700.000 mensen (van wie 100.000 in Brabant) deze middelen dagelijks en langdurig. Dit heeft veel nadelen: benzo’s hebben ernstige bijwerkingen en de kans op medicijnverslaving is groot.

Wat zijn de risico’s?

De risico’s van langdurig en frequent gebruik zijn:

  • Risico op medicijnverslaving;
  • Slaperigheid overdag en een verminderd reactievermogen: de kans op ongelukken en vallen neemt hierdoor toe; ouderen lopen meer risico om hun heup te breken;
  • Concentratieproblemen en problemen met het geheugen;
  • Gevoelens vervlakken en alle emoties worden gedempt, ook de positieve;
  • Benzo’s versterken zelfs vaak sombere gevoelens.

Hoe snel raakt u verslaafd?

U loopt al risico op (beginnende) medicijnverslaving als u langer dan twee weken dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt. In dat geval kunt u onthoudingsklachten krijgen als u de middelen plotseling niet meer inneemt, zoals angst, slapeloosheid of toenemende somberheid. Deze klachten kunnen zeer hevig zijn.

Ook treedt bij langdurig gebruik gewenning op: u heeft steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Klachten bij stoppen

Stoppen is niet eenvoudig, door de hevige klachten die u krijgt als u er (plotseling) mee stopt. Met goede begeleiding bij het stoppen kunnen veel van deze klachten worden voorkomen en kunt u uw medicijnverslaving overwinnen.

Als langdurige gebruikers gestopt zijn, voelen ze zich vaak veel beter. Ze kunnen nu pas hun problemen echt aanpakken en ze kunnen ook weer genieten.

Hulp bij het stoppen

Omdat het erg moeilijk kan zijn om medicijnverslaving in uw eentje te overwinnen, bieden we u hierbij hulp aan. Vaak kan dat bij u in de buurt, bijvoorbeeld in de praktijk van uw huisarts of bij uw apotheek.

Tijdens de behandeling wordt het gebruik van benzo’s heel langzaam afgebouwd. Dit kan enige maanden duren, zodat uw lichaam geleidelijk aan de nieuwe situatie kan wennen.

Informatie en aanmelden

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact met ons op!