Medicijnverslaving

Niet alleen alcohol en drugs kunnen verslavend zijn, maar ook medicijnen. Als je een tijdje medicijnen moet gebruiken, kan het gebeuren dat je er niet meer vanaf komt. We behandelen ook medicijnverslaving.

Welke medicijnen zijn verslavend?

  • Medicijnverslaving komt vooral voor bij slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) en pijnmedicatie.
  • Pijnmedicatie die gebaseerd is op opiaten, zoals tramadol, oxycodon en fentanyl, zorgt al na enkele weken voor een sterke  afhankelijkheid. Dit kan leiden tot verslaving. Ook pijnstillers met codeïne kunnen verslavend zijn.
  • Lichtere pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol hebben pas een verslavende werking wanneer ze voor langere periode in een forse dosering worden ingenomen.

Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Doe de zelftest om erachter te komen of je een (beginnende) verslaving hebt.

Verslaving aan pijnmedicatie gebaseerd op opiaten

Als je lange tijd pijn hebt, krijg je vaak zware pijnmedicatie: opioïden. Dit zijn middelen die gebaseerd zijn op opiaten. (Heroïne en morfine vallen ook onder de opiaten.) Voor een korte tijd helpen ze goed. Je kunt weer meer doen en je leven weer oppakken.

Maar het effect duurt maar kort. Daarna raak je afhankelijk van de medicijnen. Ook zorgen ze juist voor meer pijn. De pijnmedicatie brengt namelijk je eigen pijnsysteem en je immuunsysteem in de war. Maar stoppen lukt dan ook niet zomaar, want dan krijg je (tijdelijk) nog meer pijn. Je zit dan in een vicieuze cirkel. Bij Novadic-Kentron leren we je om die cirkel te doorbreken. Lees hier meer over de behandeling aanhoudende pijn en medicijnverslaving.

Verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen

Als je veel angst en stress hebt en/of slecht kan slapen, krijg je soms slaap- of kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen). Net als bij pijnmedicatie werken die voor een korte tijd goed, maar na een paar weken werken ze veel minder goed. Of helemaal niet meer. Ook raak je er heel snel verslaafd aan.

Slaap- en kalmeringsmiddelen maken je bovendien suf. Bij oudere mensen vergroot dit de kans op vallen. Je persoonlijkheid kan er ook door veranderen: je voelt je verdoofd en alles voelt kleurloos. Je geniet ook niet meer van fijne dingen.

Bij NK helpen we je om de medicijnen geleidelijk af te bouwen. We kijken ook samen naar de redenen waarom je die middelen gebruikte. We helpen je dan om op een andere manier met je problemen om te gaan.