Waterpijp roken

Een bijzondere vorm van roken is het roken met behulp van een waterpijp (ook wel shisha, hookah, nargileh, ghaliyan of hubble bubble genoemd). Hierbij wordt de rook vanuit een tabakskommetje door een waterreservoir geleid en via een lange slang met een mondstuk eraan opgezogen. De tabaksrook circuleert in het water en is daardoor minder irriterend voor de luchtwegen. De tabak is vaak gemend met stroop en fruitaroma’s, wat zorgt voor sterk geparfumeerde rookwolken.

Risico’s onderschat

Waterpijp roken vindt zijn oorsprong in India, maar de laatste jaren is het gebruik onder jongeren ook in westerse landen gestegen. Jongeren zien dit als sociale activiteit: de waterpijp wordt meestal in een vriendengroep gedeeld.

Uit onderzoek door de GGD blijkt dat een kwart van de jongeren in Brabant wel eens een waterpijp rookt. Veel jongeren denken dat dit minder schadelijk is dan het roken van sigaretten, onder meer omdat er gedacht wordt dat het water de schadelijke stoffen uit de rook filtert. De rook van de waterpijp zou minder nicotine bevatten en daarom minder verslavend zijn. Dit gezondheidsrisico’s zijn echter minstens net zo groot en waarschijnlijk zelfs groter:

  • Bij het roken komen dezelfde schadelijke stoffen vrij als bij sigaretten, zoals nicotine, teer en nitrosamine.
  • Door het verbranden van de kooltjes die het water verhitten, komen zware metalen vrij.
  • De verbranding is minder hevig dan bij sigaretten (450 graden), en dat levert meer koolmonoxide op. Hierdoor kan koolmonoxidevergiftiging optreden.
  • Bij een waterpijp moet je sterk inhaleren, er wordt gedurende een langere periode gerookt en de tabaksrook bereikt dieper de longen. De nicotine word wel gedeeltelijk uitgefilterd door het water, maar door de lange duur van het roken is die toch net zo hoog als bij het roken van een sigaret. Van de andere schadelijke stoffen krijgt de roker meer binnen.
  • Het risico bestaat dat besmettelijke ziektes worden overgedragen bij het doorgeven van het mondstuk.

Verslavend

Met een waterpijp wordt de roker voldoende aan nicotine blootgesteld om hieraan verslaafd te raken.

Bekijk hier een filmpje over de risico’s van de waterpijp.