Deskundigheidsbevordering anabolen in Helmond

 

Ze duiken steeds vaker op bij hangplekken van jongeren: spuiten. Omwonenden denken vanuit historisch perspectief natuurlijk in eerste instantie aan drugs en trekken aan de bel bij gemeente, politie en NK. Tegenwoordig zijn spuitende verslaafden exceptioneel en als die er al zijn komen ze niet op die hangplekken. Het gaat dus om een relatief nieuw fenomeen: anabole steroïden. Ook in ons werkgebied komen we het gebruik steeds vaker tegen. Daarom is onlangs in Werkendam de campagne Puur of kuur gestart. In Helmond namen Daniëlle Ketelaars (preventiewerker bij NK) en jongerenwerkster Anke van Weert (Bijzonder Jeugdwerk), samen met de gemeente en de politie het initiatief om een stedelijke deskundigheidsbevordering te organiseren. Daarvoor werd Hans Wassink van de Nederlandse Dopingautoriteit (NDa) ingevlogen.

Deskundigheidsbevordering anabolen Helmond 2

Hij schetste een beeld van de prevalentie van gebruik uit 2009. Van oorsprong werd het spul, buiten de wedstrijdsport, vooral gebruikt in de bodybuild-scene, die hoofdzakelijk te vinden is in de hard core fitnesscentra. Hans heeft echter de stellige indruk dat het gebruik in toenemende mate gebruikt wordt buiten die kringen. Hij krijgt steeds meer vragen uit het hele land, en met name ook uit de verslavingszorg. Hij pleit dan ook voor nieuw onderzoek.

Na een uitgebreide schets van de werking, samenstelling, risico’s, herkennen van gebruikers etc. is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. De dertig bezoekers, preventiewerkers, jongerenwerkers, politieagenten en andere geïnteresseerden die met jonge gebruikers in aanraking (kunnen) komen, maken er gretig gebruik van. Vragen als waarom jongeren gebruiken, of ze zich wel bewust zijn van de risico’s, hoe je met ze in gesprek gaat worden beantwoordt. Na een toelichting over supplementen heeft Hans nog wat belangrijke adviezen. Op de website Eigen kracht vind je volop informatie en bij de Anabolenpoli van dr. Pim de Ronde in Hoofddorp kunnen gebruikers terecht als ze hulp nodig hebben.