Dry January: ga de uitdaging aan!

Alcohol is in ons land volledig ingeburgerd. Het is zo vanzelfsprekend dat we drinken, dat je je vaak zelfs moet verantwoorden als je een drankje afslaat. Best vreemd als je kijkt naar de schade die alcohol aan kan richten, niet alleen door verslaving. Daarom doet Novadic-Kentron actief mee aan de IkPas-campagne Dry January. Alle medewerkers is gevraagd om deel te nemen aan de campagne. Dat past prima in de begin van het nieuwe jaar, waarin veel goede voornemens genomen worden. Wij maken hiervan melding op onze website en social media omdat we hopen dat meer organisaties hun medewerkers gaan vragen de uitdaging aan te gaan. Op verzoek van het campagneteam schreef bestuurder Walther Tibosch onderstaande blog. Meer informatie: www.ikpas.nl

Blog #7 Walther Tibosch: gebruik van alcohol is niet vanzelfsprekend

Heel veel symposia, beleidsdagen en ledenvergaderingen eindigen met het aanbieden van een borrel. Soms lijkt het wel of het in Nederland elke dag weekend is. Een drankje als compensatie voor een vermoeiende dag, voor de gezelligheid, bij een maaltijd of als slaapmuts wordt als heel normaal ervaren. Toch is het regelmatig en bijna onnadenkend nuttigen van alcohol geen goede gewoonte.

Ja, ook ik kan genieten van een glas wijn en heel soms een glas speciaalbier. Maar sinds mijn werkzaamheden in de verslavingszorg ga ik veel bewuster en terughoudender om met het zomaar nuttigen van alcohol. Momenten worden zorgvuldiger gekozen en moeten speciaal en bijzonder blijven.

Minder of geen alcohol nuttigen gaat hand in hand met een bewuste, gezonde en vitale leefstijl. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor en ontdekken steeds meer mensen het plezier van bewegen, het plezier van samen gezond koken en eten en alcoholvrij uitgaan.

Om het gebruik van alcohol te matigen en om überhaupt bewust stil te staan bij het gebruik van alcohol, is de maand januari uitgeroepen tot Dry January. Vanaf 2 tot en met 31 januari gaat een hele grote groep Nederlanders dertig dagen stoppen met het gebruik van alcohol. Tijdens deze maand nemen ze deel aan de campagne van IkPas. Ook onze organisatie NK doet actief mee aan Dry January en vraagt ook aan de medewerkers even de pauzeknop ingedrukt te houden om te ontdekken wat dit doet met lichaam en geest. Veel gehoord van eerdere deelnemers is het positieve effect op positieve gedachten, gezondheid, gewicht en energie. Ga jij de uitdaging aan?