Begeleiding van chronisch verslaafden
Naarmate iemand meer en langer gebruikt, worden ook de problemen groter. In het uiterste geval wordt iemand chronisch verslaafd. Een chronisch verslaafde heeft meestal ook grote problemen op allerlei andere gebieden, zoals slechte gezondheid, schulden, dakloosheid, geen sociaal netwerk, enzovoorts.
Levenskwaliteit en maatschappelijke re-integratie
Doel bij chronisch verslaafden is vooral de levenskwaliteit verbeteren. Ook cliënten die hun verslaving onder controle hebben gekregen, hebben vaak begeleiding nodig om te kunnen re-integreren. Hiervoor werken we samen met andere zorginstellingen.
Woonvoorzieningen
Met alle grote gemeentes wordt samengewerkt aan de ontwikkeling en het beheer van woonvoorzieningen voor chronisch verslaafde (ex-)daklozen. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor de gezondheid en het welzijn van de bewoners sterk toenemen, en dat de overlast die zij veroorzaken sterk vermindert.
Dag- en nachtopvang
In laagdrempelige voorzieningen, zoals de dag- en nachtopvang, bieden we onder meer maaltijden, een veilige en warme slaapplaats, gebruiksruimtes en medische begeleiding.
Medische heroïnebehandeling
Een bijzondere vorm van hulp is medische heroïnebehandeling. Chronisch verslaafde cliënten krijgen onder medisch toezicht een vaste hoeveelheid medische heroïne voorgeschreven. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven en wordt de gezondheid beter.
Het verhaal van…
Bert (medische heroïnebehandeling)
“Ik heb nu zelfs een eigen huis, dat heb ik nog nooit gehad.”
Erik (hulpboer op de zorgboerderij)
“Nu ik tussen de dieren werk, voel ik dat het steeds beter met me gaat.”
Jean-Paul (basiszorg)
Jeffrey (methadonpost)
“Ik ken die jongens op de Kanaaldijk zo goed, dat is moeilijk.”