Verslaafd en vader of moeder: informatie voor cliënten en verwijzers

Als een ouder problemen heeft, is er vaak meer spanning en stress thuis. Kinderen voelen dit goed aan en ieder kind reageert anders. Sommige kinderen vragen extra aandacht. Andere kinderen schamen zich. Er zijn ook kinderen die te veel taken overnemen.

Wist je dat één op de drie kinderen van ouders met een psychisch of verslavingsprobleem later zelf problemen krijgt?

De KOPP/KOV-groep kan helpen

De KOPP/KOV-groep kan helpen om problemen bij kinderen te voorkomen. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. KOV is de afkorting voor Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen. De groep is geschikt voor kinderen en jongeren die thuis stress hebben, omdat één of beide ouders problemen hebben door verslaving of een psychische aandoening.

Wat gebeurt er in de groep?

Het delen van ervaringen is het belangrijkste doel van de groep. Kinderen voelen opluchting omdat ze niet de enige zijn. Ook praten we over nare gevoelens en situaties, over schaamte en schuldgevoel, over mensen die kunnen helpen en over leuke dingen doen.

Ondersteuning voor ouders

Als ouder wil je je kind een gelukkige jeugd en een goede toekomst geven. Toch valt dit niet altijd mee, zeker niet als je zelf niet lekker in je vel zit. Daarom zijn er ook bijeenkomsten voor ouders. Hier krijg je tips en adviezen.

Wat en waar

Er zijn groepen in alle grote steden in Brabant. De bijeenkomsten duren anderhalf tot twee uur. Iedereen kan een kind of jongere aanmelden voor een groep. De groepen zijn voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • Piep zei de muis (4-8 jaar), 15 bijeenkomsten;
  • Doepraatgroep (8-12 jaar), 8 bijeenkomsten en 2-3 bijeenkomsten voor ouders;
  • Pubergroep (12-15 jaar), 6-8 bijeenkomsten en 2-3 bijeenkomsten voor ouders
  • KOPPsupport (16-25 jaar), online (anonieme) chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten: www.koppsupport.nl.

Informatie of aanmelden?

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), 073-689 90 90 of preventie@novadic-kentron.nl.