Hulp voor jongeren (Nieuwe Kansen Jeugd)

Nieuwe Kansen Jeugd is er voor alle jongeren van 12 tot 24 die problemen hebben met alcohol, drugs, gokken of gamen. Het maakt niet uit of de problemen groot of klein zijn.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • De meeste jongeren (85%) krijgen hulp vanuit huis (ambulant). Jongeren komen dan voor afspraken naar Nieuwe Kansen Jeugd.
  • We kijken naar wat een jongere al goed kan en waar hij/zij/hen gelukkig van wordt – op een gezonde manier! Bijvoorbeeld muziek maken in plaats van gamen. Of sporten in plaats van blowen.
  • De doelen van de jongere zijn het belangrijkst. Wat wil hij/zij/hen zelf (bijvoorbeeld opleiding, werk, minder ruzie thuis). Wat is daarvoor nodig?
  • Ook kijken we goed naar andere problemen. Misschien zijn er psychische problemen zoals angsten, autisme of ADHD? Moeite met leren of met vrienden maken?
  • We hebben ook aandacht voor de mensen om de jongere heen. Bijvoorbeeld ouders, en vrienden, maar ook andere zorgverleners. Zo leren jullie beter met elkaar praten en samenwerken.

Kijken naar wat goed gaat

Tijdens de behandeling hebben we veel aandacht voor wat al goed gaat. Kleine stappen worden beloond. Zo krijgt de jongere meer zelfvertrouwen. Dit helpt om het vol te houden en verder te komen.

Bij Nieuwe Kansen Jeugd werken we met de ACRA-aanpak. ACRA is persoonlijk, positief en gericht op de toekomst. We zoeken naar oplossingen en positieve alternatieven voor een ongezonde leefstijl.

Mogelijkheden

Gesprek met preventie

Jongeren en hun ouders kunnen met iemand van Preventie praten als ze vragen of zorgen hebben over het gebruik van alcohol, drugs, gamen of gokken. Dit kost niets en pas daarna beslissen jullie of jullie meer hulp willen.

Moti4

Moti4 zijn vier gesprekken met een preventiewerker. Moti4 is geen behandeling. We gaan alleen samen kijken naar het gebruik of gedrag. Waarom doe je wat je doet? Wat vind je daar zelf van? Wil je er iets aan veranderen of niet? Wat wil jij bereiken?

Intensief ambulant

Een intensieve ambulante behandeling wil zeggen dat de jongere veel hulp van ons krijgt, maar niet naar de kliniek hoeft. De jongere komt naar ons voor therapie of training. Dat kan overdag of ’s avonds zijn. We helpen de jongere bij het behalen van de eigen doelen. Dit kan één op één, maar ook in een groep.

Opname

Soms lukt het niet om thuis aan het herstel te werken. In de kliniek is dag en nacht hulp. Bijvoorbeeld bij stoppen met drugs of alcohol, psychische problemen onderzoeken en behandelen (bijvoorbeeld ADHD of autisme) en weer meedoen met werk, school, thuis wonen, enzovoorts.

Direct hulp in de wijk

In sommige gemeentes is er voor jongeren een speciale vorm van hulp met heel lage drempels. Zoals PITD. Verwijzing is dan niet nodig en de hulp kan direct starten.