Home > Hulp en advies > Hulp voor kinderen van verslaafden

Hulp voor kinderen van verslaafden

Ouders die problemen hebben met alcohol, drugs en/of gokken, beseffen vaak niet volledig hoeveel invloed dit heeft op het gezin. Sommige kinderen schamen zich voor wat er met hun vader of moeder aan de hand is en voor de situatie thuis. Anderen zijn bang dat ze later zelf ook deze problemen krijgen of voelen zich schuldig.

Het kan een hele geruststelling zijn, als je het gedrag van je ouders beter leert begrijpen en leert hoe je hiermee om kan gaan. Daarom hebben we in samenwerking met de GGZ-instellingen de KOPP/KVO-groepen ontwikkeld. “KOPP” staat voor “kinderen van ouders met psychiatrische problemen”, “KVO” voor “kinderen van verslaafde ouders”.

Praten over problemen thuis

De KOPP/KVO-groepen zijn bestemd voor kinderen en jongeren die nog geen (al te ernstige) problemen hebben door de situatie thuis. Er zijn groepen voor verschillende leeftijdscategorieën en in sommige regio‚’s ook voor (jong) volwassenen. In een groep zitten ongeveer acht deelnemers van dezelfde leeftijd.

In de KOPP/KVO-groepen…

  • kun je samen praten over problemen die je bezighouden;
  • krijg je informatie over psychische ziektebeelden en verslaving;
  • leer je over pesten en sociale vaardigheden, schaamte en schuldgevoel, loyaliteit en loslaten, enzovoort.

Kinderen en jongeren die al meedoen, vinden de onderlinge herkenning heel prettig. Verder is er ruimte voor plezier maken en leuke dingen doen.

Algemene informatie over groepen

De verschillende bijeenkomsten vinden plaats in alle grote steden in Brabant. De bijeenkomsten duren anderhalf tot twee uur en worden begeleid door professionals van Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), Ypse, Indigo en GGzE. De KOPP/KVO-groepen zijn voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • Piep zei de muis (4-8 jaar), 15 bijeenkomsten;
  • Doepraatgroep (8-12 jaar), 8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders;
  • Pubergroep (12-15 jaar), 6-8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders
  • Kopstoring (16-25 jaar), online (anonieme) chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten: www.kopstoring.nl.

Meer informatie of aanmelding?

Neem contact op met Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), telefoonnummer 073-689 90 90.