Home > Hulp en advies > Hulp voor kinderen van verslaafden

Hulp voor kinderen van verslaafden

Als ouders problemen hebben met alcohol, drugs en/of gokken, heeft dit vaak veel invloed op eventuele kinderen. Sommige kinderen schamen zich voor wat er met hun vader of moeder aan de hand is en voor de situatie thuis. Anderen zijn bang dat ze later zelf ook deze problemen krijgen of voelen zich schuldig.

Het helpt als kinderen het gedrag van hun ouders beter leren begrijpen en leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Daarom hebben we in samenwerking met de GGZ-instellingen de KOPP/KOV-groepen ontwikkeld. “KOPP” staat voor “kinderen van ouders met psychiatrische problemen”, “KOV” voor “kinderen van ouders met verslavingsproblemen”.

Praten over problemen thuis

De KOPP/KOV-groepen zijn bestemd voor kinderen en jongeren die nog geen (al te ernstige) problemen hebben door de situatie thuis. Er zijn groepen voor verschillende leeftijdscategorieën en in sommige regio‚’s ook voor (jong) volwassenen. De kinderen delen hun problemen (en tips) met elkaar en leren over onder meer verslaving, pesten, schaamte, loslaten, enzovoort. Kinderen en jongeren die al meedoen, vinden de onderlinge herkenning heel prettig.

Algemene informatie over groepen

De verschillende bijeenkomsten vinden plaats in alle grote steden in Brabant. De KOPP/KOV-groepen zijn voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • Piep zei de muis (4-8 jaar), 15 bijeenkomsten;
  • Doepraatgroep (8-12 jaar), 8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders;
  • Pubergroep (12-15 jaar), 6-8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders
  • Kopstoring (16-25 jaar), online (anonieme) chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten: www.kopstoring.nl.

Meer informatie of aanmelding?

Neem contact op met Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), telefoonnummer 073-689 90 90.