Hulp voor ouderen

Alcohol is niet weg te denken uit onze samenleving. Ouderen zijn daarbij een kwetsbare groep. Zij drinken vaak al meer dan dertig jaar en krijgen, als ze met pensioen gaan, te maken met ingrijpende veranderingen in hun leven. Dat zijn vaak omslagpunten, waarbij sociaal drinken gemakkelijk kan veranderen in probleemdrinken.

Eeuwig weekend

Met het stijgen van de welvaart na de Tweede Wereldoorlog nam ook de vrije tijd toe. Er ontstond een eigen lifestyle, waarin alcohol een steeds belangrijkere rol ging spelen. Babyboomers hebben zich inmiddels ontwikkeld tot stevige weekenddrinkers. De komende jaren bereiken ze de pensioenstatus, gekenmerkt door veel vrije tijd. De verleiding is groot om dat ‘eeuwige weekend‚’ in te richten rondom drankgebruik.

Een nieuwe levensperiode

In het actieve leven zijn werk of gezin belangrijk genoeg om het dagelijks gebruik van alcohol te beteugelen. Na het werk komt er een nieuwe levensperiode. De omgeving verandert, vriendschappen of contacten verdwijnen gestaag. Door die veranderingen kan het dagelijks alcoholgebruik sluipenderwijs toenemen. 55-plussers zijn bovendien minder geneigd om hulp voor een drankprobleem te zoeken.

Documentaireserie

In de serie Eeuwig weekend zien we openhartige verhalen van mensen die terug kijken op de rol van alcohol in hun leven toen, en ‘na gedane arbeid‚’. U kunt hier alle afleveringen bekijken.

Kennisbank

Factsheet Ouderen en alcohol in de verslavingszorg in Nederland (2003-2012)
Advies ouderen en verslaving: taboe doorbreken en vroeger ingrijpen
Lezing lector verslavingszorg Rob Bovens Alcohol en ouderen (geschiedenis alcohol en ouderen en oplossingen nu)

Hulp nodig?

Heeft u vragen over uw eigen drankgebruik of dat van iemand in uw omgeving? Neem dan contact met ons op, of maak een afspraak met uw huisarts.