Karel en Gerrie (ouderen met alcoholverslaving)

Opname afdeling Ouderen

Gerrie: “Ik ben al voor de derde keer opgenomen. Ik heb alcoholproblemen.”

Karel: “Ik ben in juli voor het eerst in Eindhoven opgenomen en in november in Sint-Oedenrode. En toen dus meeverhuisd naar Vught. Ook ik heb een alcoholprobleem, bijna iedereen op de afdeling Ouderen. Het is erg comfortabel hier in Vught. Verschil is wel dat er veel meer groepen redelijk dicht op elkaar zitten, je komt veel meer soorten verslaafden tegen.”

“Je moet rekening houden met elkaar”

Gerrie: “Dat we meer andere groepen zien, is niet vervelend. We hebben allemaal een eigen kamer, dat is een groot voordeel, je hebt veel meer privacy. De huiskamers zijn ook groot genoeg, je kunt je eigen hoekje kiezen om de krant te lezen of muziek te luisteren. Maar er zijn wel veel regeltjes hier. De tv mag pas aan om half acht, dus om zes uur journaal kijken zit er niet in. Maar ja, dat is nou eenmaal zo, je bent niet thuis, je moet rekening houden met elkaar.”

“We hebben een leuke groep, je helpt elkaar”

Karel: “Hoe ik het zie, is dat je een stukje vrijheid inlevert, omdat je je probleem alleen niet kan oplossen. En we hebben een leuke groep. Je helpt elkaar. Je praat toch niet zo makkelijk over je problemen. Mensen met een verslaving voelen zich vaak schuldig, dat is geen gezond gevoel, daar kun je in blijven steken. Veel mensen hier hebben altijd gewerkt, prestaties geleverd. Je moet je ook realiseren dat je alcoholprobleem maar een deel is van je leven. Het is gedrag, geen persoonlijkheid. Je bent veel meer dan een alcoholist! Er met elkaar over praten helpt, want de anderen weten ook hoe het is. Er is geen schaamte.”

Gerrie: “Je hoeft hier geen verstoppertje te spelen voor je problemen.”