Home > Hulp en advies > Medische heroïnebehandeling

Medische heroïnebehandeling

Bij een langdurige heroïneverslaving ligt het dagelijks leven vaak totaal overhoop. Ondervoeding, verwaarlozing en infecties zijn vaak het gevolg. Het kan heel moeilijk en soms zelfs onmogelijk zijn om helemaal van de heroïne te komen. Als u langdurig verslaafd bent aan heroïne (of andere opiaten, zoals morfine) en eerdere behandelingen hadden geen succes, dan komt u mogelijk in aanmerking voor medische heroïnebehandeling.

Wat is medische heroïnebehandeling?

Bij medische heroïnebehandeling krijgt u onder medisch toezicht dagelijks een vaste hoeveelheid heroïne voorgeschreven. Hierdoor verbetert de kwaliteit van uw leven en wordt uw gezondheid stabieler.

Interviews met deelnemer heroïnebehandeling

Wilt u van deelnemers zelf horen hoe zij de medische heroïnebehandeling ervaren en hoe hun leven er nu uitziet? Lees hier dan een interview over medische heroïnebehandeling, of bekijk hier het filmpje van een andere deelnemer.

Hieronder kunt u meer lezen over medische heroïnebehandeling.

Doel

Medische heroïnebehandeling vindt plaats onder toezicht van een arts en in een veilige en rustige omgeving. U hoeft niet meer de hele dag bezig te zijn met ‘scoren’ dus uw leven wordt stabieler. Daarnaast werken we aan uw gezondheid. Als uw leven en uw gezondheid stabieler zijn, kunt u werken aan andere doelen. Deelname kan de volgende resultaten opleveren:

  • Het (bij)gebruik van heroïne wordt afgebouwd of stopt zelfs volledig.
  • De contacten met Justitie worden veel minder of verdwijnen.
  • Uw sociaal leven wordt beter.
  • Uw lichamelijke en geestelijke gezondheid worden beter.
  • Er is meer mogelijk op het gebied van werk en opleiding.
  • Uw financiële situatie wordt beter.

Voorwaarden

Uw behandelaar bij Novadic-Kentron kan u vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen voor medische heroïnebehandeling

De behandeling

Als u meedoet aan de medische heroïnebehandeling, krijgt u op de behandelunit op vaste tijdstippen heroïne. U gebruikt deze ter plekke, onder toezicht. De casemanager biedt ondersteuning en zorgt voor doorverwijzing of bemiddeling bij schuldhulpverlening, huisvesting, opleiding en (vrijwilligers)werk.

Aanmelding

Cliënten die in behandeling zijn bij een methadonpost van Novadic-Kentron, kunnen in aanmerking komen voor de medische heroïnebehandeling. Als u mee wilt doen aan de behandeling, kunt u dit aangeven bij medewerkers van de methadonpost, bij de verslavingsarts of bij medewerkers van de medische heroïnebehandeling.

Wilt u meer informatie?

Als u meer informatie wilt, kunt u die stellen aan uw behandelaar bij Novadic-Kentron, de verslavingsarts, medewerkers van de methadonpost of medewerkers van de medische heroïnebehandeling.