Verslaafd en vader of moeder

Informatie voor cliënten en verwijzers

In ieder gezin komen wel eens situaties voor waarin er spanning en stress is. Kinderen voelen dit goed aan en ieder kind reageert hier anders op. Sommige kinderen vragen extra aandacht, anderen schamen zich en durven er juist met niemand over te praten. Er zijn ook kinderen die te veel zorgen en taken op zich nemen. Wist je dat één op de drie kinderen van ouders met een psychisch en/of verslavingsprobleem later zelf problemen krijgen?

De KOPP/KOV-groep kan helpen

Uit onderzoeken blijkt dat de KOPP/KOV-groep kan bijdragen aan het voorkomen van emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. KOV is de afkorting voor Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen. De groep is geschikt voor ieder kind/jongere bij wie in de thuissituatie stress ervaren wordt en van wie één of beide ouders problemen ervaren op het gebied van verslaving of psychisch welbevinden.

KOPP/KOV-groepen voor kinderen

Het delen van ervaringen staat centraal in de groep. Het lucht namelijk op om te weten dat je als kind niet de enige bent bij wie het thuis anders gaat dan bij andere kinderen. Ook wordt er gepraat over het omgaan met nare gevoelens en situaties, over schaamte en schuldgevoel, over andere mensen in de omgeving die kunnen helpen en over leuke dingen doen.

Ondersteuning voor ouders

Je kind een gelukkige jeugd en een goed vooruitzicht op de toekomst geven, dat is wat ouders willen. Toch valt dit niet altijd mee, zeker niet wanneer je zelf niet lekker in je vel zit. Daarom zijn er ook een aantal bijeenkomsten voor ouders, waar vragen beantwoord kunnen worden en tips gegeven worden.

Algemene informatie

De verschillende bijeenkomsten vinden plaats in alle grote steden in Brabant. De bijeenkomsten duren anderhalf tot twee uur en worden begeleid door professionals van de afdeling Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), Ypse, Indigo en GGzE. Iedereen kan een kind/jongere aanmelden voor een groep. De groepen zijn voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • Piep zei de muis (4-8 jaar), 15 bijeenkomsten;
  • Doepraatgroep (8-12 jaar), 8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders;
  • Pubergroep (12-15 jaar), 6-8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders
  • Kopstoring (16-25 jaar), online (anonieme) chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten: www.kopstoring.nl.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), 073-689 90 90 of preventie@novadic-kentron.nl.