Home > Hulp en advies > Verslaafd… en vader of moeder

Verslaafd en vader of moeder

Informatie voor cliënten en verwijzers

In ieder gezin komen wel eens situaties voor waarin er spanning en stress is. Kinderen voelen dit goed aan en ieder kind reageert hier anders op. Sommige kinderen vragen extra aandacht, anderen schamen zich en durven er juist met niemand over te praten. Er zijn ook kinderen die te veel zorgen en taken op zich nemen.

Wist je dat…

Eén op de drie kinderen van ouders met een psychisch en/of verslavingsprobleem later zelf problemen ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van gedrag, sociale interactie, emotionele ontwikkeling of verslaving?

De KOPP/KVO-groep kan helpen

Uit onderzoeken blijkt dat de KOPP/KVO-groep kan bijdragen aan het voorkomen van emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. KVO is de afkorting voor Kinderen van Verslaafde Ouders.

Wanneer is deze groep geschikt?

De groep is geschikt voor ieder kind/jongere bij wie in de thuissituatie stress ervaren wordt en van wie één of beide ouders problemen ervaren op het gebied van verslaving of psychisch welbevinden.

KOPP/KVO-groepen voor kinderen

Het doel van de groep is het ondersteunen van het kind/de jongere in een stressvolle thuissituatie. Waar mogelijk worden ouders hierbij getrokken. Het delen van ervaringen staat centraal in de groep. Het lucht namelijk op om te weten dat je als kind niet de enige bent bij wie het thuis anders gaat dan bij andere kinderen. De volgende onderwerpen komen aan bod in de groep:

 • informatie over psychische en verslavingsproblemen, afgestemd op de leeftijd;
 • herkennen van en omgaan met gevoelens, situaties en personen in de omgeving;
 • schaamte en schuldgevoel;
 • sociale netwerk (op wie in je omgeving kun je een beroep doen?);
 • het belang van leuke activiteiten ondernemen.

Ondersteuning voor ouders

Je kind een gelukkige jeugd en een goed vooruitzicht op de toekomst geven, dat is wat ouders willen. Toch valt dit niet altijd mee, zeker niet wanneer je zelf niet lekker in je vel zit. Daarom zijn er ook een aantal bijeenkomsten voor ouders, waar vragen beantwoord kunnen worden en tips gegevens worden. Vragen die aan de orde kunnen komen zijn:

 • Kunnen we met de kinderen praten over de (stressvolle) thuissituatie of worden zij hierdoor onnodig belast?
 • Onze dochter gedraagt zich soms als een moeder. Is dat erg?
 • Hebben mijn kinderen een grotere kans om zelf ook problemen te ontwikkelen?

Algemene informatie

De verschillende bijeenkomsten vinden plaats in alle grote steden in Brabant. De bijeenkomsten duren anderhalf tot twee uur en worden begeleid door professionals van de afdeling Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), Ypse, Indigo en GGzE. Iedereen kan een kind/jongere aanmelden voor een KOPP/KVO-groep. De KOPP/KVO-groepen zijn voor kinderen van verschillende leeftijden:

 • Piep zei de muis (4-8 jaar), 15 bijeenkomsten;
 • Doepraatgroep (8-12 jaar), 8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders;
 • Pubergroep (12-15 jaar), 6-8 bijeenkomsten waarbij 2-3 bijeenkomsten voor ouders
 • Kopstoring (16-25 jaar), online (anonieme) chatbox met 8 wekelijkse bijeenkomsten: www.kopstoring.nl.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Preventie (onderdeel van Novadic-Kentron), 073-689 90 90 of preventie@novadic-kentron.nl.

U kunt ook contact opnemen met Ypse, Indigo of GGzE in uw woonplaats.