Zelf ervaringsvrijwilliger worden

Ben je zelf verslaafd geweest of heb je problemen gehad met genotmiddelen (alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen)? Zou je  graag anderen willen helpen? Dan is de coachingsgroep misschien iets voor jou!

Waarom ervaringsvrijwilliger worden?

Het helpen van anderen geeft een goed gevoel: je zet je eigen ervaringen om in iets positiefs. Maar werken als vrijwilliger is ook een belangrijke stap voor jezelf. Je krijgt meer regie over jouw herstel, je wordt zelfstandiger en krijgt meer zelfvertrouwen. Ook krijg je weer structuur en een doel in je leven. Door de werkervaring, de vaardigheden die je leert en het wennen aan een arbeidsritme, ben je beter voorbereid op een betaalde baan.

Hoe word je ervaringsvrijwilliger?

Eerst doe je mee aan de coachingsgroep. Daar leer je om je ervaringen in te zetten voor anderen. Niet iedereen die meedoet aan de coachingsgroep, kan vrijwilliger bij Novadic-Kentron worden. Dit hangt af van jouw eigen groei en ontwikkeling. Als je voldoende vaardigheden hebt ontwikkeld in de coachingsgroep, kunnen we jou vragen of je wilt werken binnen Samen herstellen: ondersteuning van cliënten voor, tijdens en na de behandeling.

Wie kunnen meedoen aan de coachingsgroep?

Alle cliënten en ex-cliënten van Novadic-Kentron kunnen meedoen aan de coachingsgroep. Maar ook als je ergens anders een behandeling hebt gevolgd voor problemen met genotmiddelen, kun je meedoen. Wel moet je ervaring hebben met verslaving of gebruik van genotmiddelen. Je moet je gebruik onder controle hebben vóór je kunt meedoen met de coachingsgroep.

Alle voorwaarden om mee te doen:

  • Je hebt ervaring met verslaving of genotmiddelengebruik (dat kan gaan om alcohol of drugs, maar ook bijvoorbeeld medicijnverslaving, game- of gokverslaving).
  • Je hebt een behandeling gevolgd.
  • Je denkt dat je iets kunt betekenen voor anderen.
  • Je durft naar jezelf te kijken en je wilt zelf verder herstellen.
  • Je wilt werken met cliënten.
  • Je hebt je verslaving overwonnen en je gebruik is gestopt of onder controle.

Wat houdt de coachingsgroep in?

In de coachingsgroep krijg je training. Thema’s kunnen zijn: stigma, eigen herstel, herstel van de cliënt, empowerment (kracht), valkuilen van de ervaringsvrijwilliger en loyaliteitsconflicten. Maar ook leer je over psychiatrische ziektebeelden, verschillende genotmiddelen en communicatie. Daarnaast krijg je informatie over verschillende cursussen voor ervaringsvrijwilligers en opleidingen, bijvoorbeeld om ervaringsdeskundige te kunnen worden.

Wat zijn de mogelijkheden na de coachingsgroep?

Door het volgen van de coachingsgroepen kun je gaan werken als vrijwilliger bij Samen herstellen (cliëntenbegeleiding). Maar je kunt je ook aanmelden bij de Cliëntenraad. Als je als vrijwilliger werkt bij Novadic-Kentron, kun je later in aanmerking komen voor een stage- of werk/opleidingsplaats. Je kunt dan ervaringsdeskundige worden.

Meer informatie of aanmelden?

Neem contact op met Herstelpunt Vught op telefoonnummer 06-83 03 25 34. Of mail ons op herstel@novadic-kentron.nl