Zelf ervaringswerker worden

Help anderen met uw eigen ervaring!

Bent u zelf verslaafd geweest of heeft u problemen gehad met genotmiddelen (alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen)? Zou u met deze kennis graag anderen willen helpen? Dan is de coachingsgroep misschien iets voor u!

Waarom ervaringswerker worden?

Het helpen van anderen geeft een goed gevoel: u zet uw eigen ervaringen om in iets positiefs. Maar werken als vrijwilliger is ook een belangrijke stap voor uzelf. U neemt uw eigen herstel in handen en u leert uw zelfredzaamheid verder ontwikkelen. Daardoor krijgt u meer zelfvertrouwen. Ook krijgt u meer structuur en een doel in uw leven. Door de werkervaring, de vaardigheden die u leert en het wennen aan een arbeidsritme, bent u bovendien veel beter voorbereid op een betaalde baan.

Hoe wordt u ervaringswerker?

Als u ervaringswerker wilt worden, is het belangrijk dat u eerst de coachingsgroep doorloopt. Daar leert u om uw ervaringen in te zetten ten behoeve van andere cliënten. Niet iedereen die instroomt binnen de coachingsgroep, kan vrijwilliger bij Novadic-Kentron worden. Dit hangt af van uw eigen groei en ontwikkeling. Als u voldoende vaardigheden heeft ontwikkeld in de coachingsgroep, kunt u benaderd worden met de vraag of u wilt werken binnen Samen herstellen: ondersteuning van cliënten voor, tijdens en na de behandeling. Een ervaringswerker is overigens niet hetzelfde als een ervaringsdeskundige: dat is een hulpverlener die werkt met eigen ervaringen en een professionele (mbo- of hbo-)opleiding heeft gevolgd.

Wie kunnen deelnemen aan de coachingsgroep?

Alle cliënten en ex-cliënten van Novadic-Kentron kunnen deelnemen aan de coachingsgroep. Maar ook als u ergens anders een behandeling heeft gevolgd voor problemen met genotmiddelen, kunt u deelnemen. Ervaring met verslaving of gebruik van genotmiddelen is wel noodzakelijk. Het is wel belangrijk dat u uw gebruik onder controle heeft vóór deelname aan de coachingsgroep.

De voorwaarden voor deelname op een rijtje:

  • U heeft ervaring met verslaving of genotmiddelengebruik (dat kan gaan om alcohol of drugs, maar ook bijvoorbeeld medicijnverslaving, game- of gokverslaving).
  • U heeft ervaring met het doorlopen van een behandeling.
  • U heeft het gevoel dat u iets zou kunnen betekenen voor anderen.
  • U durft naar uzelf te kijken en u wilt zelf verder herstellen.
  • U bent gemotiveerd om te werken met cliënten.
  • U heeft uw verslaving overwonnen en uw gebruik is gestopt of onder controle.

Wat houdt de coachingsgroep in?

In de coachingsgroep wordt u getraind op verschillende terreinen. Thema’s kunnen zijn: stigma, eigen herstel, herstel van de cliënt, empowerment (kracht), valkuilen van de ervaringswerker en loyaliteitsconflicten. Maar ook leert u over psychiatrische ziektebeelden, verschillende genotmiddelen en communicatie. Daarnaast krijgt u informatie over verschillende cursussen voor ervaringswerkers en opleidingen, bijvoorbeeld om ervaringsdeskundige te kunnen worden.

Wat zijn de mogelijkheden na de coachingsgroep?

Door het volgen van de coachingsgroepen kunt u, als u dat wilt, ingezet worden als vrijwilliger binnen Samen herstellen (cliëntenbegeleiding). Maar u kunt uzelf ook aanmelden bij de Cliëntenraad. Als u als vrijwilliger werkzaam bent binnen Novadic-Kentron, kunt u eventueel ook in een later stadium in aanmerking komen voor een stage- of werk/opleidingsplaats binnen Novadic-Kentron.

Hoe meld ik me aan?

U kunt zich telefonisch of per mail aanmelden voor de coachingsgroep. Neem contact op met Herstelpunt Vught op telefoonnummer 06-83 03 25 34. Of mail ons op herstel@novadic-kentron.nl

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer!