Kentra helpt orthopediepatiënten online te stoppen met roken

Kentra, onderdeel van Novadic-Kentron, heeft met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen afspraken gemaakt om patiënten van het CWZ die een orthopedische operatie ondergaan online te helpen om te stoppen met roken. Stoppen met roken verkleint de kans op infectie bij een operatie met 50%. Het CWZ geeft sinds 2012 intensieve voorlichting over stoppen met roken aan patiënten die een orthopedische operatie ondergaan. Deze aanpak is nu uitgebreid met een online ondersteuning door Kentra.

Online ondersteuning

Kentra ontwikkelde een online ondersteuning bij stoppen met roken. Deze past precies binnen de tijdsperiode die nodig is om de gezondheidseffecten te bereiken die nodig zijn bij een operatie. Mensen die gebruik willen maken van deze module, kunnen via de huisarts een verwijzing vragen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze online ondersteuning. CWZ geeft een startpakket met informatie en aanmeldformulier mee. Voor deze online ondersteuning is een gezamenlijke flyer gemaakt.

Stoppen met roken helpt

De resultaten sinds 2012 zijn verbluffend. Wie gedurende 4 weken vóór en 4 weken na de operatie niet rookt, loopt de helft minder kans op een infectie. Van de rokers die een orthopedische operatie ondergaan, stopte 70% in de aanbevolen periode. Van deze mensen stopte 20% zelfs helemaal met roken. De verwachting van de aanvulling met online ondersteuning is dat die percentages verder zullen stijgen.

Meer informatie:

https://www.novadic-kentron.nl/kans-op-complicaties-bij-operaties-rokende-patienten-dubbel-zo-groot/