Suf of strak: herken jij de gebruiker? – de antwoorden!

Antwoorden bij artikel Suf of strak: herken jij de gebruiker

Persoon A: GHB

Persoon A is vrolijk, rustig en ontspannen. Hij is amicaal en praat veel. Hij heeft zin in seks. Hij is vergeetachtig. Zijn spieren zijn slap, hij is slaperig en loopt te zwalken. Spieren in zijn gezicht en ledematen trekken samen.

Deze gebruiker heeft GHB genomen. Er is een grote kans dat deze gebruiker het bewustzijn verliest en dat de ademhaling daarbij wordt verstoord. Een levensgevaarlijke situatie. GHB is zeer moeilijk te doseren: de dosis die effect heeft, ligt dicht bij een overdosis. Daarnaast is GHB zeer verslavend en zijn de ontwenningsverschijnselen heftig en gevaarlijk. Zoek hulp als je wilt stoppen!

Persoon B: Cocaïne

Persoon B is opgewekt en vol zelfvertrouwen, overmoedig zelfs. Hij kan de hele wereld aan. Hij is heel energiek, staat “strak”. Hij is rusteloos en snel geïrriteerd, soms opvliegend. Hij praat veel, maar luistert slecht. Hij is bleek, met wijde pupillen.

Deze gebruiker heeft cocaïne genomen. Grote kans dat hij zich de volgende dag somber en depressief voelt. Cocaïne is nauwelijks lichamelijk verslavend en je hebt dus weinig ontwenningsverschijnselen bij het stoppen. Maar cocaïne is wel een moeilijke verslaving om te doorbreken omdat de geestelijke verslaving heel groot kan zijn. Bij Novadic-Kentron zoeken we gezonde alternatieven die net zo belonend zijn! Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt.

Persoon C: xtc

Persoon C is ontspannen en zorgeloos. Hij praat veel en wil ook graag veel fysiek contact. Hij heeft veel energie en uithoudingsvermogen. Hij heeft weinig eetlust, maar wel veel dorst. Hij heeft verwijde pupillen en stijve kaken. Ook zijn spieren zijn gespannen.

Deze gebruiker heeft xtc geslikt. Xtc is een zeer populair middel op dancefeesten, maar is de laatste tijd ook vaak negatief in het nieuws, vanwege gevaarlijke vervuilingen en zeer hoge doseringen van de werkzame stoffen. Een van de grootste risico’s van xtc is oververhitting. Heb je vragen over xtc-gebruik? Neem contact met ons op!

Persoon D: alcohol

Persoon D is vrolijk en ontspannen, maar zijn stemming slaat vaak ineens om. Dan is hij lichtgeraakt, of plotseling overdreven sentimenteel. Zelfkritiek heeft hij niet en hij onderschat gevaar. Zijn gezicht is lichtrood. Hij reageert traag. Hij loopt overal tegenaan.

Deze gebruiker is onder invloed van alcohol. De risico’s en gevaren van alcohol worden erg onderschat. Zo weten veel mensen niet dat alcohol kankerverwekkend is. Alcoholverslaving is binnen de verslavingszorg verreweg het meest voorkomende probleem, en nog veel meer mensen hebben problemen door alcohol maar zoeken hiervoor geen hulp: vaak omdat ze zich schamen. Dat is niet nodig en ook erg jammer: veel mensen lopen jaren rond met problemen, terwijl er goede hulp beschikbaar is!

Persoon E: slaap- en kalmeringsmiddelen

Persoon E is rustig, kalm en ontspannen, tegen het onverschillige aan. Hij kan zich slecht concentreren. Hij is onhandig en valt vaak. Hij reageert traag, is suf en vergeetachtig. Zijn spieren zijn slap, hij is slaperig. Hij heeft geen zin in seks.

Persoon E is een langdurig gebruiker van slaap- of kalmeringsmiddelen. Verslaving van deze zogenoemde benzodiazepines komt vaak voor, maar gebruikers zoeken hiervoor zelden hulp. Ze zien zelf niet in dat ze verslaafd zijn, ze schamen zich of ze zijn heel erg bang dat de oorspronkelijke angst- of slaapklachten terugkomen. Maar personen die gestopt zijn, voelen zich na verloop van tijd meestal juist veel beter. Ze pakken hun problemen nu pas echt aan, en genieten meer van het leven. Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Persoon F: cannabis

Persoon F is vrolijk en ontspannen, tegen het lome aan. Zijn fantasie is zeer levendig, hij denkt heel associatief en niet altijd even logisch. Hij is onhandig en valt nogal eens. Zijn oogwit is rood doorlopen en zijn pupillen zijn wijd. Hij is erg vergeetachtig en geconcentreerd op details. Hij heeft zin in zoete dingen.

Persoon F is onder invloed van cannabis. Cannabisverslaving is bij onze jonge cliënten het meest voorkomende probleem. Vaak hebben deze jongeren grote problemen op school of met hun werk. Bij Nieuwe Kansen Jeugd behandelen we jongeren met een unieke aanpak: persoonlijk, positief en met veel aandacht voor hun toekomst? Meer weten? Ga naar ons aanbod voor jeugd.

Meer weten over het herkennen van gebruik?

We brengen het als een leuke quiz, maar onze boodschap is serieus: het gebruik van welk middel dan ook is nooit zonder risico’s! Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet. Zorg er sowieso voor dat je goed op de hoogte bent van effecten en risico’s. Vragen? Neem contact met ons op!