De Will Hawkins Foundation en The Stoneds

Rolling between hell and heaven

‘The Stoneds’ is een band die geheel bestaat uit (ex-)gebruikers die jarenlang verslaafd zijn of waren aan harddrugs. The Stoneds wil jongeren op een creatieve manier bereiken met muziek, bijvoorbeeld via voorlichting op scholen.

Clip ‘Verwoestend verlangen’

Will Hawkins Foundation

The Stoneds zijn verbonden aan de Will Hawkins Foundation. De Will Hawkins Foundation is opgericht ter nagedachtenis aan Willy Haerkens. Vanaf 2007 maakte Willy onder zijn ‘artiestennaam‚’ Wil Hawkins als leadgitarist deel uit van The Stoneds: een band bestaande uit gebruikers die jarenlang verslaafd zijn of waren aan harddrugs. Onder het motto ‘rolling between hell and heaven‚’ spelen The Stoneds nummers die handelen over de zelfkant van een leven met drugs en verslaving. Deel uitmaken van The Stoneds gaf alle leden weer perspectief, zingeving en discipline.

Zelf was Willy zo‚’n kleine dertig jaar van zijn leven verslaafd aan heroïne en cocaïne. Sinds zeven jaar was Willy afgekickt van de heroïne en gebruikte hij methadon en alcohol. Op 6 januari 2009 overleed Willy aan een longontsteking. Ten tijde van het overlijden van Willy waren The Stoneds bezig om een interactief voorlichtings- en drugspreventieprogramma te schrijven voor scholen. Willy was de absolute ambassadeur van dit project. Als geen ander wist hij hoe de dope zijn leven als begenadigd muzikant had verwoest. De voorlichtingspreventietour van The Stoneds was voor Willy dan ook meer dan een project. Het werd zijn missie.

Met hart en ziel zette Willy zich in om door middel van zijn muziek de jeugd van de dope af te houden. Helaas heeft hij niet de tijd gekregen om zijn boodschap uit te dragen. In de dagen voorafgaand aan de crematie besloten de overige bandleden de missie van Willy door te zetten. De Will Hawkins Foundation was een feit. Voornaamste doel van de stichting: op muzikale en creatieve wijze waarschuwen voor de gevaren van drugs en op te komen voor de belangen van verslaafden.

Enterbrainment

In samenwerking met beroepsmuzikanten, filmregisseurs en theatermakers wil de Will Hawkins Foundation de komende jaren allerlei nieuwe preventievormen ontwikkelen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Een nieuw soort ‘enterbrainment‚’, waarbij jongeren op een directe, persoonlijke en speelse manier aan het denken worden gezet over het gebruik van verslavende middelen. Daarbij werkt de stichting onder meer samen met filmmakers Hans Klerks en Peter van Aar, twee maatschappelijk betrokken ondernemers uit Oss. Peter heeft als gediplomeerd muziekdocent de muzikale ontwikkeling van de band op zich genomen. Tijdens de opname van een documentaire over verslaving ontmoetten Hans en Peter Willy. Het klikte meteen en korte tijd later ontstond het plan om een ‘gebruikersband‚’ op te richten: The Stoneds. Niet alleen om jongeren te bereiken, maar ook om de talenten van (ex-)verslaafden weer tot hun recht te laten komen.

Formele samenwerkingsovereenkomst

Op 1 oktober 2009 tekende Novadic-Kentron een formele samenwerkingsovereenkomst met de Will Hawkins Foundation. Dat gebeurde door Krijn in ’t Veld, voorzitter Raad van Bestuur van Novadic-Kentron en prof. dr. Gerard Rooijakkers, voorzitter van de nieuwe stichting.

Meer informatie vindt u op de website van de Will Hawkins Foundation en via Facebook.

Logo Will Hawkins Foundation