Regelgekte-4daagse als startsein voor minder administratielast

In navolging op de campagne ‘Minder Regelgekte Meer Zorg’ organiseert GGZ Nederland samen met haar leden van 26 t/m 29 maart de ‘Regelgekte-4daagse’. NK is een van de ‘koploper-instellingen’. Tijdens die week staan verschillende activiteiten gepland die moeten helpen om de regelgekte in de ggz aan banden te leggen: schrapsessies; expertsessies over de informatievoorziening; een ‘tafel van niks’ met stakeholders over de werkwijzer medisch noodzakelijk verblijf en de lancering van een nieuwe website.

De regelgekte is doorgeslagen in de ggz. Onder de slogan ’Minder Regelgekte Meer Zorg’ startte GGZ Nederland samen met de ggz-sector de campagne ‘Minder Regelgekte meer Zorg’ om de administratieve lasten met de helft te verminderen. Dit leverde meer dan 160.000 handtekeningen onder het manifest op en de steun van de minister en de staatssecretaris.

Logo

Tijdens de Regelgekte-4daagse gaan hulpverleners, medewerkers van de zorgadministratie, zorgverkopers, controllers en bestuurders aan de slag om de regelgekte in de eigen organisatie te verminderen. NK organiseert schrapsessies en bekijkt samen met technische experts uit andere sectoren hoe  slimmer met onze informatievoorziening en –beheer om te kunnen gaan. De resultaten worden met collega’s in de ggz gedeeld en de meest aansprekende vernieuwende ideeën worden uitgevoerd.

Als we meer inzicht hebben in de regelgekte binnen de eigen organisatie helpen we professionals bij het opruimen ervan. Zij stellen zich daarbij telkens de vraag waarom zij bepaalde activiteiten registreren en in hoeverre dit bijdraagt aan goede patiëntenzorg of een goede bedrijfsvoering. Met de overbodige registraties op teamniveau en organisatieniveau gaan de deelnemers na de schrapsessie direct aan de slag in hun eigen organisatie en in overleg met hun eigen lokale en/of regionale stakeholders. De aanpassingen worden op breder niveau opgepakt door GGZ Nederland in overleg met landelijke stakeholders zoals diverse ministeries, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Zorginstituut Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit, wetenschappelijke instituten en beroepsverenigingen.