Staande ovatie voor Vivian Keulards bij presentatie ‘Voor Hans’

Afgelopen zondag was in de Willem Twee Toonzaal (de sfeervolle voormalige synagoge aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch) de presentatie van het fotoboek ‘Voor Hans’ van onze ‘huisfotograaf Vivian Keulards. Ondanks Ciara, was de zaal goed gevuld met zo’n 120 kennissen van Vivian en veel NK-mensen, waaronder de ‘modellen’ die meegewerkt hebben aan de nieuwe portrettenreeks die Vivian gemaakt heeft.

Het fotoboek ‘Voor Hans’ gaat over Vivian’s pijnlijke en bevrijdende zoektocht rond de dood van haar broer Hans. Hij was verslaafd en 38 jaar oud toen hij in 2005 in Berlijn overleed. Zijn dood was een feit, de oorzaak een taboe. Vivian hield een indrukwekkende monoloog over haar zoektocht. En schetste vooral ook het belang daarvan. Met ‘Voor Hans’, een prachtig fotoboek, wil Vivian taboes doorbreken en het thema verslaving bespreekbaar maken. “Zodat meer mensen op tijd hulp gaan zoeken en aan hun herstel gaan werken”, volgens Vivian. Vivian interviewde voor haar boek, waarvan ook een videoproject in de maak is, vele verslaafden, waaronder een aantal ex-cliënten. Een van hen was Ralf Mohren, docent Nederland en auteur, in herstel van een alcoholverslaving en al achttien jaar geen druppel gedronken. Ralf betrad ook het podium en las passages voor uit ‘Voor Hans” en zijn autobiografische roman Tonic.

Een ander onderdeel van de middag was de ‘premiére’ van de nieuwe NK-portrettenreeks, die werd ingeleid door wetenschappelijk medewerker Cor Verbrugge en communicatieadviseur Leon de Leijer van NK. Na een korte inleiding van de ontstaansgeschiedenis van onze huisstijlportretten (in 2016 maakte Vivian in het kader van de introductie van de nieuwe NK-huisstijl een eerste reeks) werden die vertoond. Opnieuw prachtige portretten met toepasselijke quotes die kracht en trots uitstralen en laten zien dat voor iedereen een nieuwe kans is weggelegd. En passant stelde Cor de leden van het Will Hawkins Collectief voor, die zorgden voor een imponerende muzikale omlijsting van deze bijzondere bijeenkomst.

Vlnr: Cor, Leon, Erik (zang en basgitaar), Nadia (zang), Stefan (drums) en Wim (gitaar, mondharmonica en backing vocals).

Bijzonder ontroerend was de staande ovatie voor Vivian waarom NK-bestuurder Walther Tibosch vroeg en die minutenlang aanhield. Om niet te vergeten en voor herhaling vatbaar.