Terugblik op symposium tijdens Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Collega’s Arnt Schellekens, Nicolle van Mil en toekomstig collega/promovendi Stijn Veldman verzorgden op woensdag 11 mei tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie een symposium over innovaties in de zorg voor patiënten met een verslaving. Een mooi moment om de onderzoekslijnen die bij Novadic-Kentron lopen te presenteren!

Zo loopt er onder meer een onderzoek naar wat de beste timing is om CBM (Cognitive Bias Modification) in te zetten. Wetenschappelijk onderzoek in Duitsland en Australië heeft aangetoond dat de inzet van de Approach Bias Modification (ApBM) kan zorgen voor een verminderde kans op terugval van ongeveer 10%. Onderzocht wordt nu of dit ook geldt voor Nederlandse cliënten met een stoornis in alcoholgebruik en of het mogelijk nog meer effectief is om deze taak aan te bieden tijdens de detoxificatie.

Ook werd er gesproken over de inzet van buprenorfine bij pijnpatiënten met een verslaving aan opioïde pijnstillers. De omzetting naar en vervolgens afbouw van burprenorfine bij patiënten met chronische pijn en een stoornis in opiaatgebruik leidt tot succesvolle vermindering van opiaatgebruik, evenals verlaagde craving en een vermindering van de ernst van andere psychiatrische klachten. Ook ervaren de patiënten minder pijn en rapporteren ze hogere pijntolerantie. Dit gaat gepaard met een hogere ervaren kwaliteit van leven twee maanden na de omzetting. De resultaten zijn veelbelovend en nodigen uit tot verdere studie van burprenorfine in grotere samples met gecontroleerde designs.

Tenslotte hebben we het ook over GHB gehad: uit onderzoek blijkt dat de detoxificatie van GHB-afhankelijkheid veiliger is met farmaceutische GHB dan met benzodiazepines en het verkleint de kans sterk op het ontstaan van onthoudingsdelier.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze lopende onderzoeken? Neem dan contact op met Nicolle van Mil, klinisch psycholoog-psychotherapeut bij NK, via Nicolle.van.Mil@novadic-kentron.nl.