Voorwoord kwartaalbericht januari 2019: Oude krassen, Nieuwe Kansen

Wie wel eens een nieuwe vloer heeft laten leggen of een nieuwe tafel heeft aangeschaft, kent het fenomeen. Je wilt die mooie spullen zo lang mogelijk vlek- en smetteloos houden. Maar ergens kan het ook een opluchting zijn als je een keer een zware vaas laat vallen en het eerste deukje ontstaat. Dan is de volgende kras ook niet zo erg meer. Naarmate de tijd verstrijkt, geven die beschadigingen je spullen vaak juist karakter. Het zijn getuigen van mooie en minder mooie momenten in je leven. Oh, weet je nog, dat putje in de vloer kwam van toen onze hond als puppy dat beeldje van de salontafel kwispelde. En die vlek? Van toen onze jongste een schilderij ging maken voor moederdag.

Als we bedenken welke spullen ons het meest dierbaar zijn, dan zijn dat vaak juist de spullen die door de jaren heen versleten en beschadigd zijn geraakt. Het kerstengeltje waarvan de verf allang is afgebladderd. Het fotoalbum met ezelsoren en vlekken. Een tot op de draad versleten knuffelbeest. En dat geldt zelfs voor spullen die niet eens van ons waren: nieuwe spullen zijn mooi, maar antiek en vintage zijn bijzonder en uniek.

Die krassen en vlekken, dat zijn de sporen die het leven nalaat. Dat is bij mensen niet anders. We hebben allemaal onze levenservaringen en littekens. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Maar in tegenstelling tot onze meest waardevolle spullen, zien we onze eigen beschadigingen vaak als iets om ons voor te schamen. Als we getekend zijn door ons verleden, willen we dat vaak verbergen, vergeten. We zouden weer helemaal nieuw willen zijn. Dat dat niet kan, is voor sommige mensen zelfs een reden om niet eens meer te vechten: “Waarom zou ik nog die moeite doen? Ik ben oud / versleten / ziek / beschadigd…”

Maar kunnen we er niet naar kijken zoals we ook kijken naar onze meest dierbare spullen? Het zijn sporen van een leven, met goede en slechte ervaringen, maar het is jouw leven en het maakt jou uniek. Je kunt die sporen niet meer helemaal uitwissen. Maar herstellen kan wél. Zodat je weer opgewassen bent tegen het leven, en jouw doelen weer kunt bereiken. Dát is wat we bedoelen met een Nieuwe Kans. Wat hersteld is, is niet meer nieuw. Je begint niet bij nul. Je houdt je littekens, je bent vintage. Maar na een zorgvuldig herstel, kun jij juist met al jouw oude krassen een heel nieuw leven leiden. Betekenisvol. Waardevol.

Walther Tibosch
Bestuurder Novadic-Kentron