Voorwoord: loslaten

Je staat bij je voordeur en kijkt het lege huis in. De verhuiswagen start de motor al. Al je persoonlijke spullen zitten in dozen, je bent klaar om te gaan. Je hebt lang naar deze dag uitgekeken. Een nieuw, lichter, groter huis wacht op je. Je hebt er zoveel zin in! Maar als je nog een keer achterom kijkt naar je oude plekje, word je ineens overvallen door weemoed. Twijfel misschien zelfs. Dit huis, met zijn rare hoeken, vochtige hal, veel te kleine badkamer… het was jouw thuis. Het was van jou. Het was het leven dat je gewend was. Een paar tellen denk je: laat ik alles weer uitladen en doen alsof er niets gebeurd is.

Wie Nieuwe Kansen krijgt – of dit nu vrijwillig is of omdat je geen keuze hebt – moet het oude achter zich laten. Een nieuwe baan, een nieuwe partner, een nieuwe leefstijl zonder alcohol. Hoe positief je ook bent over de toekomst, het betekent ook dat je afscheid moet nemen van wat je kent. Zelfs als je daar helemaal achter staat, is dat moeilijk. Zelfs als het oude slecht voor je was (roken, drugs gebruiken, een gewelddadige partner, foute vrienden) en het nieuwe erg goed (een betere gezondheid, een nieuwe baan die helemaal bij je past), kan het angstaanjagend zijn om die stap te zetten. Om los te laten wat je kent.

Want uiteindelijk gaat het daarom. Loslaten. Loslaten betekent dat je je even in het luchtledige bevindt. Je hebt geen vaste grond meer onder je voeten. Je hebt de sprong gewaagd en je kunt wel ongeveer zien waar je terecht gaat komen, maar je weet nog niet zeker waar en hoe je gaat landen. Je kunt de gevolgen van deze Nieuwe Kans nog niet helemaal overzien. Je zal een poos moeten leven met de onzekerheid. Dat is zo moeilijk te verdragen, dat onze cliënten vaak jaren worstelen met hun problemen voor ze hulp zoeken.

Maar hoe lastiger en spannender de Nieuwe Kans is, hoe belangrijker die voor jou is. Veranderen van woonplaats of stoppen met gebruiken heeft veel meer impact op je leven dan veranderen van merk wasmiddel of andere sokken kopen. Dat betekent ook dat hoe onzekerder je je voelt, hoe meer positieve gevolgen de verandering kan hebben. En dat onzekere en onwennige gevoel, dat verdwijnt. Want Nieuwe Kansen worden ook weer vertrouwde gewoontes. Als mensen na een tijdje terugkijken op een grote verandering in hun leven, dan zeggen ze vaak: dat had ik veel eerder moeten doen! En zelfs, als de Nieuwe Kans niet (helemaal) vrijwillig was: het is het beste dat me ooit had kunnen overkomen.

Dit is naar verwachting het laatste voorwoord van de Raad van Bestuur van NK. In het najaar wordt NK een bv in het netwerk van Zorg van de Zaak. Voor onze cliënten en medewerkers en onze maatschappelijke doelstelling heeft dit geen gevolgen. NK blijft zorg leveren aan Brabantse cliënten en samenwerken in Brabantse netwerken. Daarnaast voegen we onze deskundigheid toe aan het netwerk van Zorg van de Zaak. De dagelijkse leiding blijft in handen van het huidige managementteam van NK, dat straks het netwerkteam heet. De Raad van bestuur wordt echter opgeheven: bestuur vindt voortaan plaats door de netwerkdirectie van Zorg van de Zaak en zal dus letterlijk en figuurlijk meer op afstand plaatsvinden. Loslaten dus. Spannend, en een grote verandering, maar het is een sprong die we vol vertrouwen maken. Want alleen als je los kunt laten, kom je verder.

Sigrid Wijnbergh
Walther Tibosch
Raad van Bestuur Novadic-Kentron