Voorwoord: Nieuwe Kanten

Bij Novadic-Kentron werken we aan Nieuwe Kansen. Maar dit jaar leren we ook heel veel Nieuwe Kanten kennen. Velen van ons dachten in maart nog dat de zomer – die toen nog ver weg leek – wel weer als vanouds zou zijn. Vol reizen, festivals en zomerfeesten met familie en vrienden. Maar corona speelt nog steeds een grote rol in ons leven en in plaats van het oude normaal, leven we nu in het nieuwe normaal. We hebben nog geen volledige vrijheid in hoe we werken, met wie we op welke manier omgaan en hoe we onze vrije tijd doorbrengen. Alles wat we doen, is nog omgeven met mitsen en maren.

Door al die beperkingen leren we Nieuwe Kanten kennen. Nieuwe Kanten van onze eigen woonplaats en ons eigen land bijvoorbeeld. Wie deze zomer in Nederland blijft, leert dat er ook veel moois te vinden is in de eigen achtertuin. We hebben ook Nieuwe Kanten leren kennen van elkaar en van onszelf. Sommigen van ons hebben misschien ontdekt dat hun sociale netwerk, zowel privé als op het werk, veel belangrijker voor hen is dan ze ooit hadden gedacht. Anderen hebben door het thuiswerken en de noodgedwongen beperking van het sociale leven juist ontdekt dat ze veel baat hebben bij minder hectiek, een minder jachtig bestaan en meer rust in hun leven. Ook hebben we Nieuwe Kanten ontdekt van de zorg, wat bijvoorbeeld aan het blended behandelen – online gecombineerd met face-to-facegesprekken – een grote impuls heeft gegeven.

De komende tijd zullen we waarschijnlijk ook Nieuwe Kanten leren kennen van de coronacrisis. Er zullen economische gevolgen zijn, maar ook zal er waarschijnlijk meer vraag zijn naar hulp bij psychische en verslavingsproblemen. De langdurige onzekerheid en angst en bijkomende gevolgen,  zoals financiële problemen en veranderingen in het ‘normale’ gebruik van genotmiddelen, kunnen kwetsbaarheden bij mensen uitvergroten en bestaande problemen verergeren. We willen iedereen, ook naasten en verwijzers, op het hart drukken hier alert op te zijn. Zie je Nieuwe Kanten bij je partner, je kinderen, je vrienden, je cliënten of patiënten waar je je zorgen over maakt? Neem contact met ons op! Hoe sneller beginnende problemen worden aangepakt, hoe beter dat is voor het herstel. Want Nieuwe Kanten of niet, er zijn altijd Nieuwe Kansen!

Sigrid Wijnbergh
Walther Tibosch
Raad van Bestuur Novadic-Kentron