Voorwoord nieuwsbrief januari 2020: Hoeveel Nieuwe Kansen krijg je?

Januari is alweer bijna voorbij en veel goede voornemens zijn helaas gesneuveld. Wellicht had u zich voorgenomen om meer te gaan sporten, minder te drinken, te stoppen met roken, af te vallen… Misschien is dat gelukt, maar er is ook een kans dat oude gewoontes sterker zijn. Dat voelt meestal niet fijn: het voelt als falen. Als u zich elk jaar, zonder resultaat, hetzelfde voorneemt, heeft het misschien wel al een negatieve invloed op uw zelfvertrouwen. “Zie je wel, het lukt me toch niet.” En minstens net zo erg, misschien heeft uw omgeving er ook geen vertrouwen meer in en werd er in december al lacherig op uw plannen gereageerd.

Cliënten van de verslavingszorg hebben vaak ook ervaring met mislukte voornemens. Ja, je kunt in één keer succesvol stoppen en in een rechte lijn herstellen, maar vaak is het een proces van vallen en opstaan. Van twee stappen vooruit en één stap terug. Of misschien ook wel eens vier, vijf stappen terug. In plaats van herstellen, worden de problemen groter. En er komen nieuwe problemen bij. Ondanks pogingen om te minderen en hulp vanuit professionele hoek, haken cliënten af, vallen ze helemaal terug, en komen na een paar jaar weer opnieuw in de zorg terecht, voor een Nieuwe Kans.

Hoeveel Nieuwe Kansen krijgen mensen? Is er een punt waarop we zeggen: “Sorry, maar nu is het genoeg, je hebt al je vertrouwen verspeeld, ik geef jou op”? Nee, dat zeggen we niet. Als iemand wil veranderen, willen wij daarbij ondersteunen. En zelfs als iemand niet wil veranderen, willen wij helpen om de motivatie te vinden om een beter leven op te bouwen. Als de omgeving het vertrouwen verloren heeft in een naaste met een verslaving, dan proberen we dat vertrouwen weer op te bouwen. Stapje voor stapje. Ook als iemand al tien keer heeft geprobeerd te herstellen van een verslaving, of twintig, of vijftig keer. Ook als iemand chronisch verslaafd is. Ook als iemand problemen heeft gekregen met Justitie.

Voor iedereen zijn er altijd Nieuwe Kansen. Mensen veranderen, behandelmethodes veranderen, diagnostische instrumenten veranderen, inzichten veranderen. We kunnen altijd opnieuw, met een Nieuwe bliK, onderzoeken wat voor iemand hier en nu een wenselijk en haalbaar doel is. En dan kan het ook zomaar gebeuren dat het dit keer wel lukt, met de juiste voorbereiding, en de juiste aanpak. Oud en nieuw komt tenslotte ook elk jaar weer terug, en je kunt dus ook elk jaar weer opnieuw een doel stellen. We creëren geen Laatste Kansen, we creëren Nieuwe Kansen.

Sigrid Wijnbergh en Walther Tibosch
Raad van Bestuur Novadic-Kentron