Judith is verpleegkundige bij de dagbehandeling van Nieuwe Kansen Jeugd: “Het is zo mooi om te zien wanneer jongeren weer grip op het leven ervaren”

Voor jongeren die meer nodig hebben dan één of enkele gesprekken per week, maar voor wie een klinische opname te intensief is, biedt Nieuwe Kansen Jeugd in Vught dagbehandeling aan. Dit is een intensieve ambulante behandeling. Jongeren komen dan een of meer dagdelen naar NK om individuele en/of groepstherapieën te volgen. Verpleegkundige Judith Janssen verzorgt de dagbehandeling in Vught en is dol op haar werk: “Mijn werk is mijn passie. Ik geniet ervan als ik écht contact kan maken met cliënten zodat ze met je willen samenwerken aan hun herstel. Ik wil hen laten ervaren dat ze het echt voor zichzelf doen. Het is zo mooi om te zien wanneer de jongeren weer grip op het leven ervaren en je het zelfvertrouwen ziet groeien. Dat geeft me steeds een enorme drive door te gaan!”

“De jongeren die wij begeleiden hebben vaak niet alleen problemen met middelen. Ze hebben ook psychische problemen en problemen met bijvoorbeeld hun opleiding of werk, met familie of met justitie. Bij de dagbehandeling stellen we samen met de cliënt doelen op en gaat de cliënt aan de slag met wat voor hem of haar belangrijk is. Cliënten volgen verschillende therapieën, gericht op verslaving maar ook op onderliggende psychische klachten. Ook hebben we aandacht voor dingen waar iemand in het dagelijks leven tegenaan loopt. Denk aan het bespreken van de dagelijkse planning en het voor- en nabespreken van risicosituaties. Afhankelijk van de hulpvraag wordt bepaald hoe vaak en hoe lang iemand komt. Om de behandeling zo goed mogelijk neer te zetten, betrekken we alle betrokken partijen en belangrijke naasten van de cliënt.”

Dagbehandeling als nazorg

Dagbehandeling kan ook worden ingezet als nazorg na een opname in de jeugdkliniek. De jongeren krijgen dan naast hun werk of opleiding nog wat extra ondersteuning, om terugval te voorkomen en stabiliteit te bereiken.

Meer weten?

Wil je meer weten over intensieve ambulante dagbehandeling? Neem gerust contact op met Judith via judith.janssen@novadic-kentron.nl of met onze collega’s van Advies & Informatie op hulp@novadic-kentron.nl of 073-689 90 90.

* De jongere op de foto is geen cliënt van NK.