Sociotherapeut Emily werkt in de kliniek van Nieuwe Kansen Jeugd: “We zoeken samen naar een nieuwe en gezonde leefstijl die meer beloningen oplevert dan het middelengebruik”

De meeste jongeren (zo’n 85%) die we bij Nieuwe Kansen Jeugd begeleiden, krijgen hulp vanuit huis. Soms lukt het echter niet om thuis aan het herstel te werken of het gebruik van alcohol, drugs of gamen aan te pakken. Dan kan iemand worden opgenomen in onze kliniek. Hoe ziet zo’n opname er uit? Welke behandeling en begeleiding krijgen jongeren hier? We spreken met Emily Monteagudo, sociotherapeut in het 24-uursteam van Nieuwe Kansen Jeugd.

Emily Monteagudo, sociotherapeut bij Nieuwe Kansen Jeugd

Emily Monteagudo, sociotherapeut bij Nieuwe Kansen Jeugd

Emily: “Een cliënt in de jeugdkliniek begint altijd met een (korte) detox. Dit duurt vaak zo’n één tot drie weken, afhankelijk van de ontwenningsklachten en de middelen die iemand gebruikt. Daarna starten we met de behandeling. Bij Nieuwe Kansen Jeugd behandelen we volgens de CRA-methode (Community Reinforcement Approach). Hierin staat belonen van stappen in de goede richting centraal. We zoeken samen naar een nieuwe en gezonde leefstijl die meer beloningen oplevert dan het middelengebruik. Denk bijvoorbeeld aan het oppakken van een oude of nieuwe hobby. We kijken daarbij goed naar iemands kwaliteiten en hoe we hier het meeste uit kunnen halen. Een praktische en cliëntgerichte aanpak dus!”

Unieke verslavingsbehandeling

Nieuwe Kansen Jeugd heeft daarnaast een eigen module geschreven voor de verslavingsbehandeling. Emily: “Hierin leren we de jongeren hoe verslaving en zucht werken en pakken we hardnekkige patronen aan. We kijken samen met de jongere naar de triggers van het gebruik, brengen de risicosituaties voor terugval in kaart en leren hen hoe ze deze risico’s zo klein mogelijk kunnen houden.”

Fases en vrijheden

Hoe verder cliënten zijn in hun herstelproces, hoe meer vrijheid en verantwoordelijkheid zij krijgen. Emily: “We denken hierin mee met de jongeren en veren mee zolang dit helpend is in hun behandeling en herstel. Cliënten gaan ook op verlof. We zien dit als een oefenmoment waarin zij het geleerde kunnen toepassen in hun eigen leefomgeving.”

Meer weten?

Meer informatie of advies nodig? Mail naar hulp@novadic-kentron.nl of bel 073-689 90 90.

* De jongere op de foto is geen cliënt van NK.