Cocaïneverslaving

Cocaïne wordt veel gebruikt bij het uitgaan. (Het staat op de tweede plek, na xtc.)

Effecten cocaïne

  • Je voelt je opgewekt en zeker van jezelf.
  • Je hebt meer energie.
  • Je voelt minder moeheid en honger.

Omdat cocaïne maar kort werkt (als je het snuift 30 minuten, als je het spuit of rookt een paar minuten), gebruiken mensen het vaak snel achter elkaar. Cocaïne is heel duur: een gram kost rond de 50 euro.

Risico’s cocaïne

  • Je put jezelf uit, want je voelt niet dat je moe bent.
  • Je conditie gaat achteruit omdat je minder eet.
  • Cocaïne is slecht voor hart en bloedvaten.
  • Het snuiven van cocaïne beschadigt je neus vanbinnen.
  • Het roken van cocaïne in een pijpje (basecoke) is slecht voor je longen.
  • Cocaïnegebruik leidt tot rusteloosheid en angst, agitatie (snel geïrriteerd zijn), overmoedigheid (dingen doen die niet slim zijn omdat je denkt dat je alles kan), waanvoorstellingen, paranoia (achterdocht: denken dat mensen je kwaad willen doen) en agressie.

Ben ik verslaafd aan cocaïne?

Doe de zelftest om erachter te komen of er sprake is van een (beginnende) verslaving.

Cocaïne is lichamelijk niet verslavend (dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne), maar wel krijg je heel snel geestelijke verslaving.

Het risico op cocaïneverslaving is extra groot als je het gebruikt om je meer zelfverzekerd te voelen. Als de cocaïne is uitgewerkt, voel je je somber en depressief. Omdat cocaïne je een vrolijk gevoel geeft, is de verleiding om weer te gebruiken zeer groot.

Maar hoe langer je gebruikt, hoe minder sterk de roes. Als je verslaafd bent, moet je dus steeds meer en vaker cocaïne gebruiken om je goed te voelen. Dan heb je ook steeds meer risico op schade aan de gezondheid en een overdosis.

Om deze redenen is cocaïneverslaving een heel lastige en ernstige verslaving .

Behandeling van cocaïneverslaving

Voor het overwinnen van een verslaving aan cocaïne, zijn er maar weinig behandelingen echt effectief. Een aanpak die wél werkt, is CRA: Community Reinforcement Approach.

Bij Novadic-Kentron staat deze aanpak centraal. Bij CRA wordt gezocht naar ander gedrag dat net zo veel “beloningen” oplevert als cocaïne. Er wordt gekeken naar sociale contacten, hobby’s, werk: dus naar het hele leven en niet alleen naar de cocaïneverslaving. Ben je verslaafd aan cocaïne? Neem dan contact met ons op!