Cocaïneverslaving

Cocaïne is na xtc de meest gebruikte harddrug in het uitgaansleven.

Effecten cocaïne

  • veroorzaakt zeer snel een euforische, zelfverzekerde stemming;
  • verhoogt de energie;
  • onderdrukt vermoeidheid en honger.

Omdat cocaïne maar kort werkt (als je het snuift 30 minuten, als je het spuit of rookt slechts enkele minuten), wordt het vaak snel achter elkaar gebruikt. Cocaïne is een dure drug: een gram kostte in 2011 gemiddeld 55 euro.

Risico’s cocaïne

  • Omdat cocaïne de vermoeidheid onderdrukt, gaat een gebruiker vaak over de eigen grenzen heen. Daardoor worden energiereserves uitgeput.
  • De conditie gaat nog sneller achteruit omdat cocaïne de eetlust onderdrukt en je dus minder eet.
  • Cocaïne is slecht voor hart en bloedvaten.
  • Het snuiven van cocaïne beschadigt de neusholte.
  • Het roken van cocaïne in een pijpje (basecoke) brengt schade toe aan de longen.
  • Cocaïnegebruik kan leiden tot rusteloosheid en angst, agitatie (snel geïrriteerd zijn), overmoedigheid, waanvoorstellingen, paranoia (achterdocht) en agressie.

Verslaafd aan cocaïne?

Cocaïne is lichamelijk niet verslavend (dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne), maar wel treedt heel snel geestelijke verslaving op.

Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als het gebruikt wordt om het zelfvertrouwen te vergroten. Als de cocaïne is uitgewerkt, voelt de verslaafde zich echter vaak somber en depressief. Omdat cocaïne je een euforisch en extreem zelfverzekerd gevoel geeft, is de verleiding om weer te gebruiken zeer groot. Daarbij treedt er gewenning op (de roes wordt steeds minder): wie verslaafd is aan cocaïne, moet dus steeds meer en vaker cocaïne gebruiken om zich goed te voelen, met een groter risico op schade aan de gezondheid en een overdosis.

Om deze redenen is cocaïneverslaving een heel lastige verslaving om te overwinnen. Bekijk hier ook signalen van een verslaving.

Behandeling van cocaïneverslaving

Voor het overwinnen van een verslaving aan cocaïne, zijn er maar weinig behandelingen echt effectief. Een aanpak die wél werkt, is CRA oftewel de Community Reinforcement Approach.

Bij Novadic-Kentron staat deze aanpak centraal. Bij CRA wordt gezocht naar alternatieven die net zo veel “beloningen” opleveren als het gebruik van cocaïne. Er wordt gekeken naar sociale contacten, hobby’s, werk: dus naar het hele leven en niet alleen naar de cocaïneverslaving. Bent u verslaafd aan cocaïne? Neem dan contact met ons op!

Het verhaal van…