De effecten van alcohol en drugs op het lichaam

De anatomie van verslaving

Langdurig alcohol- of drugsgebruik richt veel schade aan in het lichaam. Welke organen en weefsels het meest te lijden hebben, leest u hieronder. We gaan in op directe gevolgen, maar chronisch alcohol- of drugsgebruik gaat meestal ook ten koste van gezonde voeding, rust en hygiëne, wat een overvloed aan indirecte gevolgen heeft. Zo veroorzaakt heroïne eigenlijk weinig directe schade aan weefsels en organen, maar des te meer indirecte schade.

0037_011_poster_A2_NK_NL_nieuwe huisstijl

Hersenen

Een ernstige vorm van hersenschade door alcoholgebruik, in combinatie met een ernstig tekort aan vitamine B1, is de ziekte van Korsakov. Doordat mensen steeds jonger gaan drinken, wordt de gemiddelde leeftijd van Korsakovpatiënten lager. Lees hier meer over schade aan de hersenen.

Neus

Door het snuiven van amfetamine (speed) kan het neusslijmvlies geïrriteerd en beschadigd raken. Het snuiven van cocaïne kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Jarenlang cocaïne snuiven vreet het neusschot weg.

Gebit

Door xtc en amfetamine (speed) kan de gebruiker gaan knarsetanden, waardoor gebitsslijtage ontstaat. Xtc en speed verminderen de aanmaak van speeksel, de natuurlijke reiniger van het gebit. Alcohol tast het glazuur aan.

Mond- en keelholte

Alcohol (ethanol) is een kankerverwekkende stof (carcinogeen). De kans op kanker van mond en keelholte, strottenhoofd en slokdarm wordt verhoogd door het drinken van meer dan drie glazen alcohol per dag.

Hart en bloedvaten

Amfetamine (speed), xtc en coke verhogen de hartslag en bloeddruk en zijn riskant voor mensen met hart- en vaatziekten. Speed verhoogt het risico op hartritmestoornissen. Alcohol kan ook hart- en vaatziekten veroorzaken.

Longen

Niet alleen tabak is verwoestend voor de longen. Ook bij chronisch gebruik van cannabis ontstaat schade aan de luchtwegen. Gebruik van basecoke (een vorm van cocaïne die wordt gerookt in een pijp) leidt tot grote schade aan de longblaasjes. Veel cocaïnegebruikers ontwikkelen chronische longaandoeningen, zoals COPD.

Maag

Overmatig alcoholgebruik kan het slijmvlies van de maag beschadigen en leiden tot maagvliesontsteking of een maagzweer.

Lever

Al na enkele dagen flinke alcoholconsumptie kan leververvetting en zwelling optreden, met pijn, misselijkheid, braken en soms geelzucht. Langdurig overmatig gebruik kan leiden tot alcoholhepatitis en levercirrose. Zware drinkers hebben meer kans op leverkanker. Xtc, speed en coke kunnen de lever (en nieren) beschadigen.

Darmen

Zware drinkers hebben meer kans op kanker aan de dikke darm. Heroïnegebruikers hebben vaak last van obstipatie.

Botten

Langdurig overmatig alcoholgebruik heeft een negatief effect op de botaanmaak, vooral bij jongeren en jongvolwassenen. Hierdoor stijgt het risico op osteoporose op latere leeftijd.