GHB-verslaving

De laatste jaren is het gebruik van GHB explosief gestegen. Lange tijd waren alleen de positieve effecten van GHB bekend: het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, je houdt er geen kater aan over en het vergroot je zelfvertrouwen en je libido. Bovendien is het gebruik gemakkelijk te maskeren: niemand stelt vragen over een zogenaamd flesje ‘water’. GHB is echter veel gevaarlijker dan gedacht en GHB-verslaving is een zeer ernstige verslaving.

Samenstelling en effecten

GHB wordt gemaakt van GBL (een industrieel schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). Het geeft bij een lage dosering een relaxed gevoel en bij hoge dosering een verdoofd (“dronken”) gevoel, dat zo’n drie uur aanhoudt.

Risico’s gebruik GHB

GHB is buitengewoon moeilijk te doseren: de werkzame dosis ligt zeer dicht bij een overdosis. Bij overdosering worden vitale lichaamsprocessen als bewustzijn en ademhaling ernstig verstoord. In 2012 waren er 700 incidenten na GHB-gebruik bij de spoedeisende eerstehulpposten van het ziekenhuis; de laatste tien jaar waren er 194 fatale overdoseringen, vaak na gebruik in combinatie met andere middelen.

GHB kent een groot risico op verslaving. GHB-verslaving is een ernstige verslaving: gebruikers vallen na de detoxfase (ontgifting) vaker terug dan na andere verslavingen. Ook zijn de ontwenningsverschijnselen heftig: slaapstoornissen, gespannenheid, angstklachten, zweten, trillen, spierpijn en depressieve gevoelens komen voor. Acuut stoppen is ronduit gevaarlijk, omdat dat gepaard kan gaan met een delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zoek dus altijd hulp als u wilt stoppen met gebruik!

Gevaren van GHB

KRO Brandpunt zond een documentaire uit over GHB-verslaving.

Behandeling GHB-verslaving

Novadic-Kentron heeft als eerste in Nederland een behandelprotocol voor GHB-verslaving opgesteld. Het GHB-gebruik wordt daarbij langzaam afgebouwd met behulp van medicinale GHB.

Hulp nodig?

Zonder hulp je GHB-verslaving overwinnen kan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Neem dus contact met ons op!