GHB-verslaving

De laatste jaren gebruiken meer mensen GHB. Lange tijd dachten mensen dat GHB alleen voordelen had: het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, je krijgt er geen kater door, je hebt meer zelfvertrouwen en je hebt meer zin in seks.  Ook kun je het gebruik makkelijk verbergen: niemand stelt vragen over een zogenaamd flesje ‘water’. Maar GHB-verslaving is een heel ernstige verslaving.

Samenstelling en effecten

GHB wordt gemaakt van GBL (een industrieel schoonmaakmiddel) en natronloog (gootsteenontstopper). Het geeft bij een lage dosis een relaxed gevoel en bij een hoge dosis een verdoofd (“dronken”) gevoel. Dit duurt ongeveer drie uur.

Risico’s GHB

  • GHB is heel moeilijk te doseren. De dosis die effect heeft, ligt heel dicht bij een overdosis. Bij een overdosis raak je bewusteloos en kan je ademhaling stoppen.
  • GHB heeft een groot risico op verslaving. GHB-verslaving is een ernstige verslaving: gebruikers vallen na de behandeling vaker terug dan na andere verslavingen.
  • Ook zijn de klachten als je niet gebruikt heel heftig (ontwenningsklachten): slaapstoornissen, gespannenheid, angst, zweten, trillen, spierpijn en depressieve gevoelens komen voor. In één keer stoppen is heel gevaarlijk, omdat dat kan leiden tot een delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zoek altijd hulp als je wilt stoppen met gebruik!
  • Omdat je heel snel heftige ontwenningsklachten krijgt als je niet gebruikt, zijn mensen met een GHB-verslaving altijd onder invloed. Het gevolg is dat je grote problemen krijgt met wonen, werk, geldzaken, sociale contacten, enzovoorts.

Ben ik verslaafd aan GHB?

Doe de zelftest om erachter te komen of er sprake is van een (beginnende) verslaving.

Behandeling GHB-verslaving

Novadic-Kentron heeft als eerste in Nederland een speciale behandeling voor GHB-verslaving. Het GHB-gebruik wordt langzaam afgebouwd. Dat doen we met medicinale GHB. Ook kijken we samen met jou naar je leven ná de behandeling, zodat de kans op terugval kleiner is.

Hulp nodig?

Zonder hulp je GHB-verslaving overwinnen kan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn. Neem dus contact met ons op!