Wietverslaving (cannabisverslaving)

Van alle illegale drugs wordt cannabis (wiet en hasj) het meest gebruikt, vooral door jongeren en jongvolwassenen. Verslaving aan cannabis (wiet en hasj) komt dan ook veel voor. Cannabis staat op twee in de lijst van middelen die jongeren het meest gebruiken (na alcohol), maar in de zorg staat cannabisverslaving op één. Van onze jonge cliënten (12 tot 24 jaar) meldt 52% zich met als belangrijkste probleem verslaving aan wiet (vergeleken met bijvoorbeeld alcohol 18% en cocaïne 9%).

Jongeren en wiet

Jongeren beginnen op jongere leeftijd met het blowen van wiet dan een aantal jaar geleden, en de nieuwste onderzoeken wijzen er op dat wiet blowen meer (langdurige) schade veroorzaakt dan we vroeger dachten. Dit geldt zeker voor jongeren die al vroeg beginnen met het gebruik van wiet. Jongeren die al voor hun twaalfde wiet gebruiken:

  • krijgen drie maal zo vaak last van psychotische symptomen als jongvolwassenen;
  • hebben een grotere kans op andere psychiatrische aandoeningen;
  • lopen op latere leeftijd meer risico op verslaving aan cannabis en andere drugs.

Stoppen met wiet is dus niet alleen belangrijk voor de korte termijn (aanpakken van problemen met school, werk, gezin, relaties, enzovoorts), maar voorkomt ook problemen op latere leeftijd.

Stoppen met wiet

Voor jongeren die veel blowen en bij ons worden aangemeld voor hulp, gebruiken wij een speciale aanpak om te stoppen met wiet. Om de verslaving aan wiet aan te pakken, passen we een behandeling toe die is gebaseerd op cognitief-gedragstherapeutische principes. Tijdens de behandeling gaan we in op allerlei thema‚’s, zoals:

  • Hoe ga je om met trek (‘zucht’)?
  • In welke situaties blow je?
  • Waarom blow je?
  • Hoe kun je situaties anders aanpakken (vaardigheidstraining)?
  • Hoe kun je leren spanningen te reguleren (ontspanningsoefeningen)?

Denkt u dat u of uw kind een wietverslaving heeft?

Bent u bang dat u of u kind een wietverslaving (cannabisverslaving) heeft? Wilt u meer weten over hoe wij u of uw kind kunnen helpen te stoppen met wiet? U kunt telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Voor jongeren hebben we een speciaal aanbod: Nieuwe Kansen Jeugd.

Het verhaal van…