Behandeling aanhoudende pijn en medicijnverslaving

Een op de vijf mensen heeft aanhoudende pijnklachten. Als u daarvoor al een tijdje pijnstillers gebruikt die onder de opiaten vallen (zoals oxycodon, fentanyl of tramadol), loopt u een groot risico afhankelijk of verslaafd te worden.

U krijgt er hierdoor een probleem bij, want de pijnmedicatie heeft steeds minder effect, maar als u ermee probeert te stoppen, krijgt u meer pijn. Het is dan bijna niet meer mogelijk nog normaal te functioneren: u bent in een vicieuze cirkel beland. Bij Novadic-Kentron willen we u helpen om die cirkel te doorbreken. Let op: dit programma is vooralsnog alleen beschikbaar voor inwoners uit Noordoost- en Midden-Brabant.

Wat is pijn?

Pijn heeft een belangrijke functie in het lichaam. Mensen die door een ziekte geen pijn ervaren, negeren verwondingen, hitte of andere situaties, waardoor zeer ernstige schade aan het lichaam kan ontstaan. Pijn is een waarschuwingssignaal, dat als doel heeft om (verdere) schade aan het lichaam te voorkomen. Het pijnsysteem kan echter ook overgevoelig raken, waarbij het te snel en te hard ‘waarschuwt’.

Dat heeft allerlei gevolgen: u bent mogelijk geneigd om minder te bewegen, u hebt meer (spier)spanning en u gaat anders bewegen. Daardoor kan er nog meer pijn ontstaan. Die pijn is echt, het is geen inbeelding of ‘aanstellerij’. Maar dat wil niet zeggen dat er niets aan te doen is: u kunt het zenuwstelsel namelijk wel voor een groot deel herprogrammeren en zo minder gevoelig maken en anders leren omgaan met de pijn.

De invloed van medicatie

(Zware) medicatie op basis van opiaten kan in het begin verlichting geven. Maar op langere termijn (al na enkele weken) neemt de werking af en heeft u steeds meer nodig. Daarnaast maakt de medicatie u vaak somberder en apathischer: u komt bijna nergens meer toe en kunt nergens meer van genieten. Ook raakt het zenuwstelsel nog meer ontregeld. Uw lichaam wil u ‘waarschuwen’, maar de signalen worden steeds geblokkeerd en gedempt. Stoppen of minderen is echter heel erg moeilijk, omdat de pijn dan meteen weer erger wordt.

Gecombineerde behandeling

Bij Novadic-Kentron hebben we een gecombineerde behandeling, waarbij we de kennis over verslaving en kennis over aanhoudende pijn met elkaar combineren.

Na een uitgebreide intake waarbij uw klachten en wensen in beeld worden gebracht, wordt in vier groepssessies gewerkt aan de volgende doelen:

  • meer inzicht krijgen in wat pijn is en hoe het zenuwstelsel wordt beïnvloed door medicijnen;
  • anders leren kijken naar en omgaan met pijn;
  • het opnieuw ‘trainen’ van uw zenuwstelsel;
  • opbouwen van uw conditie en kracht;
  • gezonder leren leven;
  • uw persoonlijke waarden en doelen ontdekken en eraan werken om die te behalen.

Na de groepssessies  kunt u ambulant of in de kliniek worden ondersteund bij het verminderen van de medicatie, zodat u weer verantwoord kunt gebruiken. Hierbij kan ook virtual reality worden ingezet. Na deze gecombineerde behandeling kijken we samen naar het natraject en wat u verder nodig heeft om te herstellen.

Voorwaarden voor deelname

U kunt meedoen aan deze behandeling als u langdurig (langer dan drie maanden) pijn hebt, als u afhankelijk bent geworden van pijnmedicatie en weer met minder pijn en minder medicijnen wilt leven. Ook moet u wonen in Noordoost- of Midden-Brabant. .

Meer informatie of aanmelden

Wilt u meer weten over deze behandeling? Neem dan contact met ons op. Als u zich wilt aanmelden, kunt u een verwijsbrief vragen aan de huisarts onder vermelding van NK, SGGZ, Programmalijn pijn.