John (heeft borderline en verslavingsproblemen)

Opname en ambulante behandeling

John: “Ik heb me aangemeld bij Novadic-Kentron met verschillende verslavingsproblemen: drank, gokken en cocaïne. Maar me aanmelden bij Novadic-Kentron was een enorm blok beton op de weg. Dan heb je echt gefaald, dacht ik. Toen ik de stap had gezet, kreeg ik cognitieve gedragstherapie, waar je nieuwe inzichten en vaardigheden leert. Ik was een tijdje clean, maar wilde op een gegeven moment toch weer genieten van de goede dingen des levens, zoals een lekker glas wijn. Daarna was de stap naar cocaïne snel gezet en ging het weer bergafwaarts.

Kiezen voor het leven met alle obstakels

Na een mislukte zelfmoordpoging kreeg ik bezoek van mijn twee dochters, die heel erg bezorgd waren. Ik dacht: ‘Nu moet ik kiezen: of de stekker eruit en dan goed, of kiezen voor het leven met alle obstakels.’ Toen ben ik ervoor gegaan. Tijdens die opname is ook borderline vastgesteld, wat vaak samenhangt met verslaving. Borderlinepatiënten kunnen niet omgaan met hun emoties en verdoven die dan vaak met alcohol en drugs.”

Na opnieuw een hulptraject en een terugval werd John opgenomen in een kliniek van Novadic-Kentron. “Ik kwam terecht bij een afdeling die beide aandoeningen tegelijk aanpakte: dubbele diagnose.”

“Achter elke verslaving zit een mens met z’n eigen verhaal”

Nu de borderline wordt aangepakt, kan John ook beter werken aan zijn verslaving. “Ik ben nu clean en heb alle wijn uit mijn kelder verkocht. Ik ben weer op zoek naar werk, heb goed contact met mijn kinderen en ben weer in een relatie gestapt. Ik ga nu oogsten. Wat ook heel mooi is van die tijd bij Novadic-Kentron: ik dacht dat verslaafden losers waren. Nu denk ik: achter elke verslaving zit een mens met z’n eigen verhaal en al die mensen verdienen het om geholpen te worden.”

Meer over

Dubbele diagnose (psychische aandoening en verslaving)