De afdeling LVB (Licht Verstandelijk Beperkten)

De afdeling LVB is er voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Op de afdeling LVB leer je hoe je kunt omgaan met je verslaving.

Op de afdeling LVB gaat de therapie wat langzamer. Ook herhalen we de informatie vaker. Zo kun je het beter begrijpen.

Hoe gaat de behandeling?

Op de afdeling LVB word je opgenomen. Dit betekent dat je hier dag en nacht bent. Op de afdeling LVB krijg je bijvoorbeeld deze soorten therapie:

Terugvalpreventie
Hier leer je omgaan met ‘zucht’. Zucht is het gevoel dat je drugs of alcohol wilt gebruiken of wil gokken of gamen. Als je goed omgaat met zucht, val je niet terug in je verslaving.

Motivatie Workshop
Waar doe je het voor, deze opname?

Thema
Dit kan over verschillende dingen gaan. Bijvoorbeeld over hobby’s vinden, oefenen met solliciteren, naar de bibliotheek gaan of omgaan met post. Ook leer je bijvoorbeeld strijken, een lamp repareren of een taart bakken.

Training Sociale Vaardigheden (Goldstein)
Hier leer je om beter met anderen om te gaan. Je leert hoe je een praatje maakt als je iemand nog niet kent. Ook leer je “nee zeggen” als iemand je vraagt of je drugs of alcohol wil.

Wat kun je op de afdeling doen?

Op de afdeling LVB kun je veel dingen doen. Bijvoorbeeld:

Sport

LVB sport

Tuin

LVB tuin

Crea

LVB crea

Elke dag begint met een dagopening. Je vertelt hoe je hebt geslapen en wat je gaat doen vandaag.

LVB dagopening en sluiting

Ook kun je bij de dagopening vertellen wanneer je iets moet regelen of doen. De begeleiding kan je dan helpen.

Aan het einde van de dag zitten we met de groep bij elkaar. Dit is de dagsluiting. Bij de dagsluiting vertel je over je dag. Iedereen moet meedoen aan de dagopening en dagsluiting.

Je kunt ook werken als je bent opgenomen. We hebben een fietsenproject, een tuin en een boerderij waar je kunt gaan werken. Dit moet je altijd eerst overleggen met je persoonlijk begeleider.

LVB overleg

Vragen?

Wil je meer weten over de afdeling LVB? Neem dan contact met ons op!