Opname in een verslavingskliniek (afkickkliniek)

Als je problemen hebt door alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken, kom je meestal naar NK voor gesprekken. Maar soms is in die omgeving niet (meer) genoeg zorg of structuur. Je kunt dan worden opgenomen in een van de verslavingklinieken van Novadic-Kentron. Je krijgt dan dag en nacht zorg en begeleiding.

Meer dan alleen afkicken

Een verslavingskliniek (Klinische Zorg) wordt vaak een ‘afkickkliniek’ genoemd. Veel mensen denken dat het hier alleen om afkicken (detoxen) van alcohol of drugs gaat: dus het stoppen met alcohol of drugs. Maar dit is maar een kleine stap in de behandeling.

Wat gebeurt er in de verslavingskliniek?

  • In een verslavingskliniek krijg je steun bij het detoxen (dat zou je de ‘afkickkliniek’ kunnen noemen). Ook krijg je hulp als je ontwenningsklachten krijgt (zoals trillen, spierpijn of onrust).
  • De opname is het basisprogramma van je behandeling. Daarnaast krijg je onderzoek, therapie, ondersteuning en medische zorg.
  • We hebben veel aandacht voor een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en goede zelfverzorging.
  • Als je al een (ambulante) behandeling volgt, kan die gewoon doorgaan.

Duur opname

Hoe lang een opname duurt, is voor iedereen verschillend. Sommige mensen zijn maar een paar dagen bij ons, anderen enkele maanden. Je bekijkt samen met je hulpverlener of een opname nodig is en welke vorm het beste bij je past.

Betrokkenheid van familie, vrienden en partners

Bij je opnamegesprek mag iemand van je familie of vrienden aanwezig zijn. Maar ook daarna vinden wij het belangrijk om jouw omgeving te betrekken bij de behandeling. Natuurlijk alleen als je dat goed vindt.