Opname in een verslavingskliniek (afkickkliniek)

Als u problemen heeft met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of internet, krijgt u meestal een behandeling vanuit uw eigen omgeving en komt u naar NK voor gesprekken. Maar soms is in die omgeving niet (meer) genoeg zorg, begeleiding of structuur. U kunt dan tijdelijk worden opgenomen in een van de verslavingklinieken van Novadic-Kentron. In onze kliniek is dag en nacht zorg beschikbaar, van een deskundig team van verpleegkundigen en sociotherapeuten.

Meer dan alleen afkicken

Een verslavingskliniek (Klinische Zorg) wordt vaak een ‘afkickkliniek’ genoemd. Veel mensen denken dat het hier alleen om afkicken (detoxen) van alcohol of drugs gaat: dus het stoppen met drugs. En dat het afkicken klaar is op het moment dat de ontwenningsverschijnselen voorbij zijn. Maar dat beeld van een afkickkliniek (dat ook vaak in films te zien is) staat ver van de werkelijkheid.

Wat gebeurt er in de verslavingskliniek?

  • In een verslavingskliniek wordt u ondersteund bij het detoxen (dat zou je de ‘afkickkliniek’ kunnen noemen). Ook helpen we u als u door het stoppen met gebruik ontwenningsklachten krijgt (zoals trillen, spierpijn of onrust). Dat is de eerste stap.
  • De opname in een verslavingskliniek vormt het basisprogramma van uw behandeling en wordt aangevuld met onderzoek, therapie, ondersteuning en medische zorg.
  • Tijdens uw opname is er veel aandacht voor een goed dag- en nachtritme, gezonde voeding en goede zelfverzorging.
  • Als u al een (ambulante) behandeling kreeg, kan die gewoon doorgaan.

Duur opname

Hoe lang een opname duurt, is voor iedereen verschillend. Sommige mensen zijn maar een paar dagen bij ons, anderen enkele maanden. Samen met uw hulpverlener kijkt u of een opname bij Klinische Zorg nodig is en welke vorm het beste bij u past.

Betrokkenheid van familie, vrienden en partners

Bij uw opnamegesprek mag er iemand van uw familie of vrienden aanwezig zijn. Maar ook daarna vinden wij het belangrijk om uw naasten te betrekken bij uw behandeling. Uiteraard bepaalt u zelf of u dat wilt. Voor uw ondersteuners thuis zijn er ook bijeenkomsten voor betrokkenen, zodat ook zij ondersteuning en informatie krijgen.

Het verhaal van…

Karel en Gerrie (opname afdeling Ouderen)

“Je bent veel meer dan een alcoholist!”