Wachttijden

Hieronder vindt u de wachttijden bij Novadic-Kentron.

  • De aanmeldingswachttijd is het aantal weken tussen het moment dat u een eerste afspraak maakt voor een intakegesprek tot het moment dat u voor de intake terecht kan.
  • De behandelingswachttijd is het aantal weken tussen de intake en de start van de behandeling.

Verslavingszorg valt onder de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Uw behandeling kan vallen binnen de zogenoemde BasisGGZ (minder intensieve zorg) of de Specialistische GGZ (intensieve zorg). De wachttijden zijn niet afhankelijk van de diagnose die u krijgt (meestal alcohol-, drugs- of gedragsverslaving) en ook niet van de zorgverzekeraar die u heeft.

Hoe moet ik de wachttijden lezen?

De wachttijden worden genoemd in weken en laten zien waar u ongeveer rekening mee moet houden. Maar door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld een onjuiste verwijsbrief of tijdelijk grote drukte op een bepaalde locatie) kan de wachttijd toch afwijken.

Wachttijden voor cliënten van Zilveren Kruis

De wachttijden voor cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, wijken fors af van de weergegeven wachttijden. Elk jaar kopen de zorgverzekeraars voor een bepaald bedrag zorg in bij NK. Voor dit budget kan NK een bepaald aantal cliënten behandelen volgens de afgesproken prijzen. Het budget dat Zilveren Kruis beschikbaar stelt, is niet voldoende om alle cliënten conform de weergegeven wachttijden te kunnen behandelen. De wachttijd voor een intake voor Zilveren Kruis verzekerden is daardoor circa 4-5 maanden. Als u niet zo lang kunt of wilt wachten, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Aanmeldingswachttijden

Dit zijn de wachttijden op 1 september 2019

Aanmeldingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 11
Breda 7
Den Bosch 12
Eindhoven 13
Helmond 6
Tilburg 9
Oss 12

Aanmeldingswachttijden BasisGGZ

De Locatie intake hieronder geeft aan waar de intake normaal gesproken plaatsvindt; de daarop volgende behandeling kan ook plaatsvinden op de locaties die er achter vermeld staan. Een voorbeeld: iemand uit Roosendaal krijgt de intake in Breda, maar de behandeling in Roosendaal.

Locatie intake Locatie behandeling Wachttijd in weken
Breda Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 5
Tilburg Tilburg 8
Vught Vught – Den Bosch 2
Oss Oss – Cuijk – Uden 8
Eindhoven Eindhoven 3
Helmond Helmond 11

Aanmeldingswachttijden Jeugd en jongeren

Voor jongeren onder de 18 jaar kunnen we binnen 2 weken een intake aanbieden, voor jongeren tussen de 18 en 24 is de wachttijd voor de intake meestal iets langer. Intake kan wellicht niet op alle NK-locaties plaatsvinden, hier wordt altijd gekeken naar uw situatie en mogelijkheden. Behandeling kan wél op andere NK-locaties plaatsvinden. Als we uw verwijsbrief binnen hebben, kijken we samen op welke locatie u het beste geholpen kunt worden.

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 4
Regio Sint-Oedenrode 3
Regio Tilburg 6

Behandelingswachttijden

Dit zijn de gemiddelde wachttijden over de maanden juli en augustus.

Behandelingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 6
Breda 5
Den Bosch 6
Eindhoven 5
Helmond 6
Tilburg 8
Oss 9

Behandelingswachttijden BasisGGZ

Locatie behandeling Wachttijd in weken
Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 9
Tilburg 7
Vught – Den Bosch 7
Oss – Cuijk – Uden 13
Eindhoven 11
Helmond 6

Behandelingswachttijden Jeugd en jongeren

Voor jeugd en jongeren onder de 18 sluit de behandeling altijd aan op de intake. Voor jongeren tussen de 18 en 24 is de wachttijd iets langer. De intake kan op een andere locatie plaatsvinden dan de behandeling. We bekijken de mogelijkheden samen als de verwijsbrief binnen is.

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 5
Regio Sint-Oedenrode 5
Regio Tilburg 5

Wachtlijstbemiddeling door uw zorgverzekeraar

Als u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met uw zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen vier weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen tien weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknorm).