Wachttijden

Hieronder vind je de wachttijden bij Novadic-Kentron.

  • De aanmeldingswachttijd is het aantal weken tussen de dag waarop je een eerste afspraak maakt voor een intakegesprek tot de dag waarop je voor het intakegesprek terecht kan.
  • De behandelingswachttijd is het aantal weken tussen het intakegesprek en de start van de behandeling.

Verslavingszorg valt onder de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je behandeling kan vallen binnen de Basis GGZ (minder intensieve zorg) of de Specialistische GGZ (intensieve zorg). De wachttijden zijn niet afhankelijk van de diagnose die je krijgt (meestal alcohol-, drugs- of gedragsverslaving) en ook niet van je zorgverzekeraar.

Hoe moet ik de wachttijden lezen?

De wachttijden worden genoemd in weken. Ze laten zien waar je ongeveer rekening mee moet houden. Maar door allerlei oorzaken kan de wachttijd toch afwijken (bijvoorbeeld als de verwijsbrief niet volledig is of als er tijdelijk grote drukte op een bepaalde plaats is).

WACHTTIJDEN VOOR CLIËNTEN VAN ZILVEREN KRUIS

De wachttijden voor cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, zijn anders dan de wachttijden die hieronder staan. Elk jaar kopen de zorgverzekeraars voor een bepaald bedrag zorg in bij NK. Voor dit budget kan NK een bepaald aantal cliënten behandelen volgens de afgesproken prijzen. Het budget dat Zilveren Kruis beschikbaar stelt, is niet genoeg om alle cliënten volgens de weergegeven wachttijden te kunnen behandelen. Als je niet zo lang kunt of wil wachten, dan kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Wachtlijstbemiddeling door uw zorgverzekeraar

Als je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met de zorginstelling, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen vier weken vanaf je eerste contact met een zorginstelling een intakegesprek krijgt en de behandeling start binnen tien weken na de intake. Dit is de “treeknorm”: de maximaal aanvaardbare wachttijden waarover zorgaanbieders en zorgverzekeraars akkoord zijn.  

Aanmeldingswachttijden volwassenen vanaf 24 jaar

Dit zijn de wachttijden op 1 november 2021

Aanmeldingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 11
Breda 3
Den Bosch 3
Eindhoven 13
Helmond 3
Tilburg 3
Oss 2

Aanmeldingswachttijden Basis GGZ
De locatie geeft aan waar de intake normaal plaatsvindt, de behandeling kan ook plaatsvinden op de locaties die erachter staan.

Intakelocatie Behandellocatie Wachttijd in weken
Breda Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 3
Tilburg Tilburg 3
Vught Vught – Den Bosch 3
Oss Oss – Uden 9
Eindhoven Eindhoven 5
Helmond Helmond 16

Behandelingswachttijden volwassenen vanaf 24 jaar

Dit zijn de gemiddelde wachttijden over de maanden september en oktober 2021.

Behandelingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 5
Breda 4
Den Bosch 4
Eindhoven 5
Helmond 6
Tilburg 6
Oss 6

Behandelingswachttijden Basis GGZ

Behandellocatie Gemiddelde wachttijd in weken
Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 6
Tilburg 3
Vught – Den Bosch – Uden 5
Oss 3
Eindhoven 5
Helmond 3

Aanmeldings- en behandelwachttijden jongeren tot 18 jaar

Voor jongeren onder de 18 jaar zijn de wachttijden voor een intake normaal minder dan 2 weken. Maar omdat de gemeente deze zorg betaalt, zijn wij wel afhankelijk van de toestemming van de gemeente. Het kan soms dus langer duren voordat de intake of de behandeling kan starten, dit is per gemeente verschillend. Vanuit NK leggen we meteen contact met de gemeente om ervoor te zorgen dat de juiste zorg snel kan starten. 

Aanmeldings- en behandelwachttijden jongeren vanaf 18 jaar

Intakes vinden plaats in den Bosch, Eindhoven, Breda, Vught en Tilburg. In overleg kan het op een andere NK-locatie. We kijken altijd naar jouw situatie en mogelijkheden. Behandeling kan op meerdere NK-locaties. Als we de verwijsbrief binnen hebben, nemen we contact op om de intake te plannen. Samen kijken we op welke locatie je het beste geholpen kunt worden.

Aanmeldingswachttijd op 1 november 2021

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 2
Regio Den Bosch 5
Regio Tilburg 2
Regio Eindhoven 5

Behandelwachttijd over september en oktober 2021

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 4
Regio Den Bosch 13
Regio Tilburg 9
Regio Eindhoven 15