Wachttijden

Hieronder vindt u de wachttijden bij Novadic-Kentron.

  • De aanmeldingswachttijd is het aantal weken tussen het moment dat u een eerste afspraak maakt voor een intakegesprek tot het moment dat u voor de intake terecht kan.
  • De behandelingswachttijd is het aantal weken tussen de intake en de start van de behandeling.

Verslavingszorg valt onder de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Uw behandeling kan vallen binnen de zogenoemde Basis GGZ (minder intensieve zorg) of de Specialistische GGZ (intensieve zorg). De wachttijden zijn niet afhankelijk van de diagnose die u krijgt (meestal alcohol-, drugs- of gedragsverslaving) en ook niet van de zorgverzekeraar die u heeft.

Hoe moet ik de wachttijden lezen?

De wachttijden worden genoemd in weken en laten zien waar u ongeveer rekening mee moet houden. Maar door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld een onjuiste verwijsbrief of tijdelijk grote drukte op een bepaalde locatie) kan de wachttijd toch afwijken.

WACHTTIJDEN VOOR CLIËNTEN VAN ZILVEREN KRUIS

De wachttijden voor cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, wijken af van de weergegeven wachttijden. Elk jaar kopen de zorgverzekeraars voor een bepaald bedrag zorg in bij NK. Voor dit budget kan NK een bepaald aantal cliënten behandelen volgens de afgesproken prijzen. Het budget dat Zilveren Kruis beschikbaar stelt, is niet voldoende om alle cliënten conform de weergegeven wachttijden te kunnen behandelen. Als u niet zo lang kunt of wilt wachten, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

Wachtlijstbemiddeling door uw zorgverzekeraar

Als u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact opnemen met uw zorgaanbieder, of uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u ondersteunen, zodat u binnen vier weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen tien weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknorm). 

Aanmeldingswachttijden volwassenen vanaf 24 jaar

Dit zijn de wachttijden op 1 september 2021

Aanmeldingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 11
Breda 5
Den Bosch 3
Eindhoven 15
Helmond 5
Tilburg 5
Oss 5

Aanmeldingswachttijden Basis GGZ
De locatie geeft aan waar de intake normaal plaatsvindt, de behandeling kan ook plaatsvinden op de locaties die erachter vermeld staan.

Intakelocatie Behandellocatie Wachttijd in weken
Breda Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 2
Tilburg Tilburg 3
Vught Vught – Den Bosch 3
Oss Oss – Uden 8
Eindhoven Eindhoven 2
Helmond Helmond 16

Behandelingswachttijden volwassenen vanaf 24 jaar

Dit zijn de gemiddelde wachttijden over de maanden juli en augustus 2021.

Behandelingswachttijden Specialistische GGZ

Locatie Wachttijd in weken
Roosendaal/Bergen op Zoom 8
Breda 7
Den Bosch 5
Eindhoven 6
Helmond 6
Tilburg 7
Oss 4

Behandelingswachttijden Basis GGZ

Behandellocatie Gemiddelde wachttijd in weken
Breda – Roosendaal – Bergen op Zoom 3
Tilburg 2
Vught – Den Bosch – Uden 3
Oss 2
Eindhoven 4
Helmond 5

Aanmeldings- en behandelwachttijden jongeren tot 18 jaar

Voor jongeren onder de 18 jaar zijn de wachttijden voor een intake normaal gesproken minder dan 2 weken. Echter doordat financiering van deze zorg via de gemeente verloopt, zijn wij wel afhankelijk van het tijdsbestek waarin de gemeente haar toestemming verleent. Het kan soms dus langer duren voordat de intake of de behandeling kan starten, dit is per gemeente verschillend. Vanuit NK leggen we direct contact met de desbetreffende gemeente om te zorgen dat de juiste zorg snel geboden kan worden. 

Aanmeldings- en behandelwachttijden jongeren vanaf 18 jaar

Intakes vinden plaats in den Bosch, Eindhoven, Breda, Vught en Tilburg. In overleg kan er uitgeweken worden naar een andere NK locatie. Er wordt altijd gekeken naar uw situatie en uw mogelijkheden. Behandeling kan op meerdere NK-locaties plaatsvinden. Na ontvangst van uw verwijsbrief wordt er contact opgenomen om de intake te plannen. Samen kijken we op welke locatie u het beste geholpen kunt worden.

Aanmeldingswachttijd op 1 september 2021

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 4
Regio Den Bosch 3
Regio Tilburg 5
Regio Eindhoven 6

Behandelwachttijd over juli en augustus 2021

Locatie Wachttijd in weken jongeren 18-24
Regio Breda/Roosendaal 11
Regio Den Bosch 3
Regio Tilburg 6
Regio Eindhoven 6